După ce a recunoscut independența provinciilor separatiste din Ucraina și a trimis trupe în regiunea Donbans, toată lumea se așteaptă ca Rusia să facă o nouă mișcare. Experții spun că Putin fie va încerca doar să pună presiune pe Occident, fie va invada Ucraina.
Donețk și Lugansk au fost în mare parte separate de Ucraina după izbucnirea luptei din 2014 și luni au fost recunoscute de Putin ca republici independente.
În 2015, Rusia și Ucraina au încheiat acordul de pace de la Minsk. Potrivit acestuia, Ucraina urma să acorde celor două regiuni un statut special și o autonomie semnificativă în schimbul recâștigării controlului asupra graniței sale cu Rusia.
Putin a spus că Ucraina nu are intenția de a pune în aplicare termenii acordului. Ucraina a căutat amendamente și a spus că un acord în condițiile rușilor ar da Moscovei puterea de a influența politica externă a Ucrainei. Așa a apărut acordul Minsk II.
Prin recunoașterea de luni a celor două regiuni ca state independente, Putin a rupt practic acordul de pace.
Ce mutări poate face Rusia?
Cele mai optimist dintre scenarii este acela că Putin va opri armata rusă la linia actuală de contact și va încerca să forțeze NATO și Occidentul să accepte garanțiile de securite. Cel mai mult Rusia își dorește ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO, dar această solicitare a fost până acum respinsă.
Un scenariu mult mai pesimist este acela că Rusia are planuri să ocupe Ucraina. Recunoașterea independenței provinciilor separatiste Donețk și Lugansk, i-ar deschide drumul spre un război de eliberarea acestora. Experții internațional nu exclud ca rușii să pună stăpânire pe Mariupol, Slaviansk și Kramatorsk. Astfel, forțele armate ruse ar încerca să distrugă cele mai puternice și mai întărite unități militare ale Ucrainei, toate concentrate în est.
Unii oficiali de la Kiev au considerat de mult că este o opțiune mai probabilă decât invazia completă asupra căreia guvernele occidentale avertizează, scrie Antena 3.
Noi amenințări din Occident
Oficialii occidendali spun însă că este posibilă și invazia totală a Ucrainei de către Rusia. Unul dintre ei a declarat pentru The Telegraph că încă se așteaptă la o invazie la scară largă de-a lungul mai multor axe de avans, inclusiv o tracțiune rapidă din Belarus către Kiev.
Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, a asemănat situația actuală cu Georgia în 2008, când Rusia a efectuat atacuri aeriene în toată țara și coloanele de tancuri rusești au împins spre Tbilisi înainte de a se întoarce acasă. Totul a durat doar câteva zile.
Potrivit experților internaționali invadarea Ucrainei nu este profitabilă pentru Rusia. Mai ales în condițiile în care liderii din Occident au anunțat sancțiuni dure dacă acest lucru se va întâmpla.