Vladimir Putin: candidez la al treilea mandat pentru o Rusie mai puternică

Premierul rus Vladimir Putin a explicat aseară, la o întâlnire cu jurnaliştii străini acreditaţi la Moscova, că a ales să candideze pentru un al treilea mandat prezidenţial, nu pentru interese personale, ci pentru a asigura bunăstarea ruşilor şi a face Rusia mai puternică pe viitor, scrie BBC.

Putin a întârziat aproape patru ore la întâlnirea cu ziariştii străini, organizată anul acesta la reşedinţa sa de vară din apropierea capitalei. El a explicat că a preferat ca traficul infernal din Moscova să se domolească pentru ca a sa coloană oficială să nu încurce şi mai mult circulaţia.

Premierul a explicat celor prezenţi că decizia de a schimba funcţiile cu actualul lider de la Kremlin, Dimitri Medvedev, este în bună măsură motivată de instituţiile slabe ale Rusiei din zilele noastre.

"Vrem să vedem mai multă coeziune internă astfel încât noi să putem transfera puterea într-un sistem politic matur. Dar nu este uşor să atingem aşa ceva şi este deci nevoie de timp", a explicat Putin care, dacă scenariile vehiculate de presă se adeveresc, ar putea conduce Rusia pentru aproape un sfert de veac, până în 2024.

Stabilitatea, a adăugat premierul, este esenţială pentru prosperitatea ţării. El a adus drept argument în această discuţie evoluţia Rusiei în ultimii 12 ani când, susţine Putin, nivelul de trai al ruşilor a crescut considerabil, războiul cecen a luat sfârşit iar economia naţională a fost salvată de la colaps. Despre Berlusconi: fără egal în Italia

El şi-a comparat realizările cu cele ale premierului italian Silvio Berlusconi, pe cale să se retragă din fruntea executivului de la Roma, un lider la fel de longeviv precum Putin însuşi. "Unul din cei mai mari lideri europeni", a declarat premierul rus, referindu-se la omologul său italian. "Există politicieni în Italia de statura acestuia? Daţi-mi un exemplu!" le-a cerut el jurnaliştilor străini.

Putin s-a mai declarat preocupat de ciza din zona euro. "Suntem cu toţii foarte preocupaţi de criza din zona euro. Dacă nu se iau de urgenţă măsuri, următoarea etapă este stagnarea", a declarat el. "Contăm pe autorităţile şi ţările din Uniunea Europeană pentru a interveni în acest proces şi a împiedica evoluţia lucrurilor în acest sens", a adăugat premierul rus.

El a recunoscut totodată că este "mai simplu să urmăreşti din exterior şi că ceea ce pare să meargă în teorie nu funcţionează întotdeauna în practică".