Situaţia din Peninsula Coreea s-a acutizat şi se află la limita unui conflict de anvergură, consideră preşedintele rus Vladimir Putin, argumentând într-un articol apărut vineri că numai un dialog fără condiţii prealabile ar putea rezolva criza nord-coreeană.
Calculul că numai presiunea exercitată la adresa Phenianului poate duce la oprirea programelor nuclear şi de rachete ale Coreii de Nord este "greşit şi fără perspectivă", apreciază preşedintele rus în articolul publicat de cele mai importante mass-media din ţările BRICS ( Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) înaintea unui summit al organizaţiei care va începe duminică în China.
Rusia consideră că numai prin dialog, fără provocări şi exercitarea de presiuni poate fi rezolvată problema nord-coreeană, scrie Putin.
"Problemele regiunii nu pot fi rezolvate decât printr-un dialog angajat de toate părţile interesate şi fără condiţii prealabile. Provocările, presiunile şi retorica militaristă şi insultătoare duc spre impas", a insistat preşedintele rus.
Moscova şi Beijingul, a evocat şeful statului rus, au elaborat o "foaie de parcurs pentru reglementarea situaţiei din Peninsula Coreeană, menită să contribuie la reducerea treptată a tensiunilor, la crearea unui mecanism pentru o pace durabilă şi securitate", fără a folosi ameninţări sau forţa militară.
Competiţia de a arăta cine este mai puternic între diferite ţări în Peninsula Coreeană a adus regiunea în pragul unui conflict militar, a avertizat joi Ministerul de Externe rus.
Comentând situaţia din regiune, Moscova a lansat un apel către toate părţile implicate să procedeze la lansarea unui dialog fără condiţii prealabile.
Aceste comentarii intervin în contextul în care de o lună preşedintele american Donald Trump este implicat într-un război al declaraţiilor cu Coreea de Nord, după ce a ameninţat cu "foc şi furie". În replică, regimul de la Phenian a avertizat că va lansa o salvă de rachete în direcţia teritoriului american din Guam.
Phenianul a continuat provocările la adresa vecinilor săi şi a efectuat marţi un test cu rachetă cu rază intermediară ce a survolat Japonia înainte de a cădea în Oceanul Pacific, în pofida rezoluţiilor ONU şi a noilor sancţiuni impuse luna trecută, destinate să reducă cu o treime veniturile din exporturi ale regimului comunist nord-coreean, ca reacţie la recentele sale teste cu rachete.
Săptămâna trecută, SUA şi Japonia au impus sancţiuni individuale împotriva unor entităţi şi persoane particulare care fac afaceri cu Phenianul din ţări ca Rusia şi China