Breaking News. Vladimir Putin anunță mobilizare în Rusia. Kremlinul promite că cei chemați la arme vor fi instruiți suplimentar

Breaking News. Vladimir Putin anunță mobilizare în Rusia. Kremlinul promite că cei chemați la arme vor fi instruiți suplimentar Sursa foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Vladimir Putin urmează să anunțe mobilizarea generală pentru a suplimenta trupele din Ucraina. Informația a fost prezentată de consilerul pe securitate națională a președintelui american, Joe Biden. Anunțul, care trebuia inițial să fie făcut marți seara, a fost difuzat abia miercuri dimineața.

Update: Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a dispus începerea implementării decretului președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială în Rusia. „Am semnat directiva, au fost stabilite sarcinile pentru toți subiecții, s-au dat instrucțiuni Marelui Stat Major privind ordinea de desfășurare a acţiunilor de mobilizare a trupelor și forțelor. Dispun trecerea la execuție”, a spus oficialul.

Update: Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, a reacționat după discursul lui Vladimir Putin. Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec pentru Rusia. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a postat Brink pe Twitter.

Update: Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că o mobilizare parțială va fi declarată pe întreg teritoriul țării, iar ordinul a fost semnat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit liderului de la Kremlin, rezerviștii vor fi mobilizați. Sunt vizați, mai ales, cei care au servit în Forțele Armate ale Federației Ruse și au experiență relevantă sau specializări.

„Această chemare în serviciu a va fi urmată, neapărat, de o pregătire suplimentară a celor mobilizați, având în vedere experiența operațiunii militare speciale”, a mai spus Putin.

UPDATE 22:45: „Discursul înregistrat al lui Putin va fi difuzat pe 21 septembrie”, atunci  când se „trezește” toată lumea. Vladimir Solovyov a lăsat să se înțeleagă acest lucru pe rețeaua de socializare Telegram, scriind „Mâine”, la fel ca și prezentatorul TV Anton Krasovsky: „Mâine va fi totul”. Margarita Simonyan, pe de altă parte, a scris: „Du-te la culcare”, notează mk.ru.

UPDATE: Andrei Kartapolov, președinte al Comisiei de Apărare din Duma de Stat susține că nu va fi mobilizare generală în Federația Rusă. Kartapolov a făcut aceste declarații pentru Parlamentskaia Gazeta. El a mai spus că temerile cu privire la modificările din Codul Penal sunt fără temei, deoarece acestea nu sunt premergătoare unei mobilizări generale. Kartapolov a mai spus că a fost nevoie să se introducă aceste prevederi legate de mobilizarea generală deoarece au fost eliminate din legislație în anii 90, la sugestia prietenilor falși ai Rusiei, în numele democratizării țării. Acum a venit momentul reintroducerii lor, dat fiind că au fost foarte mult neglijate.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională a lui Joe Biden, a anunțat că Vladimir Putin se pregătește să anunțe mobilizarea pe teritoriile rusești. Astfel, el vrea să suplimenteze trupele din Rusia care luptă pe frontul din Ucraina, în război.

„Avem informații că Putin se pregătește pentru potențiale măsuri de mobilizare”, conform postului de televiziune Nexta.

Vladimir Putin se adresează rușilor pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Momentan nu există o confirmare oficială cu privire la conținutul discursului pregătit de Vladimir Putin.

El va vorbi în condițiile în care oficiali numiți de Moscova în regiunile ocupate anunță desfășurarea unor refendumuri pentru alipirea la Rusia. Tema discursului susținut de Vladimir Putin ar putea avea legătură cu referendumurile anunțate de liderii separatiști din Donețk și Lugansk, precum și oficialii impuși de Moscova la conducerea regiunilor Herson și Zaporojie, transmite RBC.

Oficialii din regiunea separatistă Donețk au anunțat că vor organiza un referendum privind intrarea regiunii în componenţa Rusiei în perioada 23 - 27 septembrie.  Perioade similare pentru organizarea referendumurilor au fost alese şi de reprezentanții din Lugansk și din regiunea Herson. În regiunea Zaporojie, oficialii Moscovei au declarat că referendumul ar putea avea loc „în următoarele zile”.

Dmitri Medvedev dezvăluie miza referendumurilor

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, dezvăluie miza referendumurilor pentru alipirea unor teritorii din Ucraina la Federația Rusă. El a precizat că Rusia va putea recurge la orice mijloace pentru a duce războiul din Donbas sau Herson, dacă aceste regiuni vor fi anexate de Moscova.

„Referendumurile din Donbas sunt de mare importanță nu numai pentru protecția sistemică a locuitorilor din LNR, DNR și alte teritorii eliberate, ci și pentru restaurarea justiției istorice. Acestea schimbă complet vectorul de dezvoltare a Rusiei timp de decenii. Și nu numai în țara noastră. Pentru că, după ce acestea vor fi realizate și noile teritorii vor fi admise în Rusia, transformarea geopolitică a lumii va fi ireversibilă”, a declarat Medvedev.

Potrivit spuselor sale, invadarea teritoriului Rusiei reprezintă o infracțiune care care permite utilizarea tuturor forțelor.

„Invadarea teritoriului Rusiei este o infracțiune care permite utilizarea tuturor forțelor de autoapărare. Dar nu este mai puțin important faptul că, după modificarea Constituției statului nostru, niciun viitor lider al Rusiei, niciun oficial nu va putea anula aceste decizii. Iată de ce aceste referendumuri sunt atât de temute la Kiev și în Occident. Tocmai de aceea trebuie să aibă loc”, scrie Medvedev pe Telegram.

Sursa foto: Dreamstime.com

Duma de Stat a modificat Codul Penal pentru situațiile de război

Duma de Stat a Federației Ruse a propus o serie de modificări la Codul Penal, introducând în lege noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială” și „timp de război”. Modificările se referă la situațiile de război, fiind vizați soldații care dezertează de pe front sau care își abandonează echipamentele militare. Astfel, predarea voluntară se va pedepsi cu trei până la 10 ani de închisoare, iar nu până la șapte ani cât era prevăzut până acum. Jaful se va pedepsi cu până la 15 ani de închisoare. În lege sunt introduse o serie de circumstanțe agravante care vizează săvârșirea unei infracțiuni „în perioada de mobilizare sau a legii marțiale, în timp de război” (articolul 63).

Astfel, abandonarea neautorizată a unei unități de luptă în perioada mobilizării și legii marțiale (articolul 337 din Codul penal) va fi pedepsită mult mai dur:

Abandonarea de la 2 la 10 zile: până la 5 ani de închisoare și nu până la un an;

Abandonarea de la 10 zile la o lună – până la șapte ani de închisoare și nu până la trei ani;

Abandonarea peste o lună – de la cinci la 10 ani într-o colonie și nu până la cinci ani.

Neîndeplinirea de către un subordonat a unui ordin dat, în perioada legii marțiale, în timp de război sau în condiții de conflict armat sau operațiuni de luptă, precum și refuzul de a participa la lupte sau ostilități, va fi pedepsit cu închisoare de la doi la trei ani (Partea 2.1 din articolul 332 din Codul penal).

De asemeena, violarea termenilor unui contract în baza ordinului de apărare a statului se va sancționa amendă de la 1 la 3 milioane de ruble și interzicerea de a deține anumite poziții sau de a desfășura anumite activități până la 10 ani. Distrugerea sau deteriorarea proprietăților armatei se va pedepsi cu închisoarea de la 5 la 10 ani.

Sursa foto: dreamstime

Statele occidentale reacționează după anunțul privind referendumurile

Statele occidentale resping planurile Rusiei de a organiza refendumuri în anumite părți din Ucraina. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, consideră referendumurile un afront la principiile suveranității și integrității teritoriale.

„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra unor părți din Ucraina presupus anexate”, a subliniat Jake Sullivan în timpul unui briefing de presă.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat drept o „parodie” anunțul privind organizarea de referendumuri în cele patru regiuni separatiste, afirmând că acestea nu vor avea „nicio consecință juridică”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat „simulacrele de referendumuri”. El le-a considerat „o nouă escaladare a războiului lui Putin”.

„Aceste simulacre de referendumuri n-au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să își intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a scris Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter.