Vladimir Putin, aşa cum NU l-ai mai văzut NICIODATĂ. Dezvăluirile care ar putea răsturna ORDINEA MONDIALĂ | VIDEO
- Anca Lupescu
- 7 octombrie 2015, 16:09
În vremuri extrem de tensionate în ceea ce privește relația Rusiei cu Statele Unite, președintele rus Vladimir Putin a acordat un interviu unic și surprinzător emisiunii 60 Minutes, difuzată de televiziunea CBS. Nu există mulți lideri mondiali care să fi generat atât de mult interes ca Vladimir Putin. Odată cu decizia de a bombarda Siria, Putin și Rusia au devenit actori principali în războiul civil sirian și în lupta împotriva grupării teroriste ISIS.
Momentan, cu SUA, relațiile par a fi la nivelul unui Război Rece de mici proporții, iar în timp ce Rusia suferă sancțiuni economice, Putin pare să caute o cale de a își restaura influența internatională și de a câștiga respect pentru țara lui.
Interviul este realizat te leviziunea CBS chiar înainte de a 70-a reuniune ONU, care a avut loc pe 28 septembrie în vederea discuțiilor despre problema Siriei şi a Statului islamic, precum şi despre criza refugiaţilor, şi difuzat după această Adunare Naţională.
Iată interviul acordat de Vladimir Putin jurnalistului CBS Charlie Rose:
Charlie Rose: Vreau să vă mulțumesc pentru că ne-ați invitat în casa dvs. Vom realiza interviul, care va fi difuzat săptămâna viitoare, iar următoarea zi veți vorbi la reuniunea ONU. Este pentru prima oară în mulți ani când veți fi prezent acolo. Ce veți spune Adunării ONU, Americii și lumii?
Vladimir Putin: Din moment ce interviul va fi difuzat după dicursul pe care îl voi susține, nu consider că este rezonabil să vorbesc despre asta, dar, pe scurt, voi menționa câteva fapte din trecutul Națiunilor Unite. Acum vă pot spune că decizia de a înființa ONU a fost luată în țara noastră, la conferința de la Yalta. În Uniunea Sovietică a fost luată decizia. Uniunea Sovietică și Rusia, ca successor al Uniunii Sovietice, este un membru fondator al ONU, și un membru permanent al Consiliului de Securitate. Cu siguranță voi spune câteva lucruri despre present, despre evoluția situației internationale, despre faptul că ONU rămâne singura organizație internatională menită să păstreze pacea globală. Și în acest sens, nu este nicio alternativă astăzi. Totodată, este evident că trebuie să ne adaptăm la schimbarea constantă a lumii, despre care vorbim tot timpul, cum ar trebui să evolueze și cu ce rată, ce component ar trebui să facă schimbări din punct de vedere calitativ. Cu siguranță voi profita de oportunitate că să explic și viziunea Rusiei în ceea ce privește relațiile internationale, dar și viitorul acestei organizații și a comunității globale.
Charlie Rose: Ne așteptăm să vorbiți despre amenințarea Statului Islamic și despre prezența dvs. în Siria legată de acest lucru. Care este scopul Rusiei în Siria și ce legătură are cu provocarea grupării teroriste?
Vladimir Putin: Cred, sunt destul de sigur că toți vorbitorii de la Adunarea Generală a ONU vor vorbi despre nevoia de luptă împotriva terorismului și nu pot evita această chestiune nici eu. Este de înțeles, pentru că e o amenințare serioasă pentru toți. Astăzi, terorismul amenință un număr mare de state, un număr mare de oameni, sute de mii, milioane de oameni mor din cauza activităților criminale.
Și cu toții ne angajăm să ne unim eforturile în lupta împotriva acestui rău comun. În ceea ce privește prezența noastră în Siria, așa cum ați numit-o, constă livrare de armament către Guvernul sirian, trimiterea de personal pentru antrenamente și acordarea de ajutor umanitar sirienilor. Acționăm conform cartei ONU, conform principiilor fundamentale modern ale legii internationale, potrivit cărora acest tip de ajutor, inclusive asistență militară, poate și trebuie să fie asigurat exclusiv guvernului legitim unei alte țări,cu acordul acesteia, sau conform deciziei Consiliului de Securitate al ONU. În mod particular, în acest caz, am acționat bazat pe cererea Guvernului sirian de a asigura asistență militară și tehnică, pe care o livrăm în mod legal în baza unor contracte internationale.
Charlie Rose: Secretarul de stat John Kerry a declarat că SUA au urat bun venit asistența Rusiei în lupta împotriva Statului Islamic. Alții au constatat că aceste planuri de atac sunt folosite împotriva armatei convenționale și nu asupra extremiștilor.
Vladimir Putin: Există o singură armată acolo. Aceea este armata președintelui sirian Assad. Și el se confruntă cu ceea ce partenerii nostril internaționali interpretează drept opoziție. În realitate, armata lui al-Assad luptă împotriva organizațiilor teroriste. Ar trebui să știți mai bine decât mine despre zvonurile care tocmai au luat naștere în Senatul Sua, unde reprezentanții militari și Pentagonul, dacă nu greșesc, au raportat senatorilor că SUA au terminat antrenarea forțelor de opoziție.
Ținta initială a fost să antreneze între 5000 și 6000 de luptători, și apoi încă 12000. Se pare că doar 60 dintre acești luptători au fost antrenați eficient, și doar vreo 4 sau 5 poartă cu ei arme, în timp ce restul au plecat cu armele americane să se alăture Statului Islamic. Asta în primul rând.
În al doilea rând, în opinia mea, asigurarea sprijinului militari către structure ilegale contravene principiilor legii internationale modern și regulilor ONU. Noi am asigurat asistență doar guvernului legitim. În această relație, am propus cooperarea țărilor în regiune, încercăm să stabilim niște coordonate ale cadrului.
Am informat personal președintele Turciei, regale Iordaniei, dar și pe cel al Arabei Saudite, am informat și Statele Unite, iar domnul Kerry, pe care l-ați menționat, a avut o discuție în profunzime cu ministrul nostru de externe, Sergei Lavrov pe această temă. În afară de asta, forțele noastre militare păstrează legătura. Ne-am bucura să existe o platformă pentru acțiuni comune în lupta împotriva terorismului.
Charlie Rose: Sunteți pregătit să vă alăturați forțele cu SUA împotriva Statului Islamic? Unii cred că ar putea fi parte din scopul dvs., că încercați să salvați Administrația președintelui al-Assad pentru că a pierdut teren și războiul nu merge tocmai bine pentru regimul lui, iar dvs. încercați să îl salvați.
Vladimir Putin: E corect, așa e. Asigurăm, așa cum am mai spus de două ori în timpul interviului, și pot repeta, asigurăm asistență autorităților legitime siriene.
Mai mult, cred cu tărie că dacă am acționa altfel, încercând să distrugem puterile legitime, am crea o situație asemănătoare cu cea la care suntem azi martori în alte țări din regiune sau în alte regiuni ale lumii, ca de exemplu, în Libia, unde toate instituțiile statului au fost dezintegrate complet.
Din păcate, suntem martori ai unei astfel de situații în Irak. Nu există nicio altă cale de a stabili conflictul sirian alta decât întărirea instituțiilor guvernamentale legitime și sprijinirea lor în lupta împotriva terorismului și, desigur, în același timp, încurajarea acestora de a porni un dialog pozitiv cu partea sănătoasă a opoziției și lansarea unor transformări politice.
Charlie Rose: Așa cum știți, câțiva parteneri ai coaliției vor ca Assad să plece, ca să susțină guvernul.
Vladimir Putin: Aș vrea să îi sfătuiesc, sau să le recomand să înainteze această propunere nu lui Assad însuși, ci mai degrabă poporului sirian. Depinde doar de cetățenii sirieni care trăiesc în Siria să determine cine, și bazat pe ce principia, ar trebui să conducă țara, iar orice sfat din afară de acest fel ar fi absolut inadecvat, dăunător și împotriva legii internationale.
Charlie Rose: Susțineți acțiunile lui Assad în Siria și ceea ce se întâmplă cu acei sirieni, cu acele milioane de refugiați, cu sutele de mii de oameni care au fost omorâți prin forța lui?
Vladimir Putin: Și credeți că cei care susțin opoziția armată și, în special, organizațiile teroriste, cei care vor răstunarea lui Assad fără să se gândească la viitorul țării după distrugerea instituțiilor statului, procedează corect?
Am fost deja martori la asta, am mai menționat Libia. Nu a fost acum mult timp. Statele Unite au contribuit active la distrugerea acestor instituții ale statului. Că sunt bune sau rele, asta e cu totul altă chestiune, dar au fost distruse.
Statele Unite au suferit pierderi mari după acest lucruri, incluzând viața ambasadorului său. Înțelegeți la ce duce asta? Tocmai de asta asigurăm asistenț guvernului legal, dar sperăm ca Siria va lansa reforme politice necesare.
Vorbiți despre armata siriană care luptă împotriva poporului său. Uitați-vă atent la cei care controlează 60% din teritoriul Siriei. Unde e opoziția civilizată? 60% din Siria e controlată ori de ISIS, Jabhat al Nusra, sau alte organizații teroriste, organizații care au fost recunoscute drept teroriste de SUA și de alte țări, dar și de ONU. Ele, și nimeni altcineva, controlează 60% din teritoriul sirian.
Charlie Rose: Sunteți îngrijorat de ce ar putea să se întâmple după regimul Assad? Vă faceți griji în privința anarhiei, îndreptați atenția către amenințarea ISIS. Sunt diferiți? Sunt speciali, ca și organizație teroristă?
Vladimir Putin: A devnit unică pentru că se răspândește global. Și-a setat un țel, Acela de își stabili califatul pe teritoriul care se întinde din Portugalia în Pakistan. Au ridicat deja pretenții asupra unor locuri islamice sfinte, ca Mecca sau Medina. Acțiunile și activitățile lor se întind peste granițele teritoriilor controlate deja.
Cât despre refugiați, Siria nu este singura țară de origine.
Cine fuge din Libia, din Africa Centrală, acolo unde islamiștii sunt la putere azi? Cine fuge din Afganistan și Irak? Refugiații chiar vin numai din Siria? Și de ce credeți că refugiații pleacă din Siria doar ca efect al acțiunilor lui Assad de a își proteja țara?
De ce nu credeți că refugiații fug de atrocitățile teroriștilor, de ISIS, care decapitează oameni și distrug monumente culturale? Oamenii fug și de asta, pleacă din mai multe motive. Și din cauza războiului, asta e clar. Totuși, nu ar mai fi razboi dacă aceste grupuri teroriste nu ar fi alimentate cu arme și bani din afară. Mi se pare că cineva vrea să folosească anumite părți ale ISIS, sau chiar ISIS-ul în general ca să doboare regimul Assad și doar atunci să scape de ISIS. Așa ceva este, în opinia mea, imposibil.
Charlie Rose: Vă temeți că ar putea veni în Rusia? Vă temeți că dacă nu se opresc acum, ar putea veni în Rusia din Europa sau chiar în SUA și de asta trebuie să acționați acu pentru că nimeni nu face ceea ce e necesar ca să doboare ISIS?
Vladimir Putin: Cu siguranță, câțiva actori au făcut pași importanți în combaterea acestei amenințări. Puțini iau totuși măsuri. Am învățat despre eficiența acțiunilor partenerilor americani în timpul raportului Pentagonului în Senatul SUA. Ca să spun drept, eficiența lor e scăzută. Știi, nu am fiu ironic, sau să arăt cu degetul pe cineva. Propunem cooperarea, propunem alăturarea eforturilor.
Ne e frică sau nu? Nu are de ce să ne fie frică. Suntem în țara noastră și controlăm situația. Însă am trecut printr-un drum dificil în ceea ce privește combaterea terorismului, terorismului international în Nordul Caucazilor.
În al doilea rând, știm cu siguranță că astăzi, sunte cel puțin 2000 și chiar mai mult de 2000 de militanți în Siria care provin din Rusia sau din vechea Uniune Sovietică și, desigur, există amenințarea că s-ar putea întoarce. Și de asta e bine să îl susținem pe Assad să lupte împotriva lor acolo, decât să așteptăm să se întoarcă aici.
Charlie Rose: Ați spus că v-ați implicat pentru că nu credeți că treaba era făcută bine și ați auzit ce s-a spus în Senatul american, ați auzit rezultate și ați spus că Rusia trebuie să acționeze.
Vladimir Putin: Acționăm deja și întotdeauna am acționat astfel. Cooperăm cu mai multe țări și vom continua să acooperăm, inclusive cu SUA. Cred că acest nivel de coordonare nu mai este eficient, trebuie să acționăm mai aproape ca parteneri.
Charlie Rose: În opinia dvs, care este strategia pe care o recomandați, alta decât sprijinirea regimului Assad?
Vladimir Putin: Am spus deja, trebuie să ajutăm armata președintelui Assad. Nu e altcineva care să lupte cu ISIS la sol, în afară de armata președintelui. Așadar, vrea ca publicul dvs. să realizeze într-un sfârșit că nimeni, în afara armatei lui Assad, nu luptă împotriva ISIS sau alte grupări teroriste în Siria, nimeni nu se luptă cu ele pe teritoriul sirian. Lovituri aeriene minore, inclusive cele americane, nu rezolvă problema în esență, de fapt, nu o rezolvă deloc. Trebuie să înțelegem ce fel de lovituri trebuie, unde trebuie să lovim și cineva va înainta la sol după aceste lovituri. În Siria, nu există nicio altă forță în afară de armata lui Assad.
Charlie Rose: Ar trimite Rusia trupele în Siria, dacă ar fi nevoie pentru combaterea ISIS?
Vladimir Putin: Rusia nu va lua parte la nicio operațiune pe teren pe teritoriul Siriei sau a altei țări, cel puțin, nu plănuim să o facem momentan. Însă ne gândim cum să ne intensificăm eforturile atât cu președintele Assad cât și cu partenerii nostri.
CHARLIE ROSE: Ce înseamnă asta?
VLADIMIR PUTIN: Înseamnă ca forțele armate nu vor lua parte la ostilități direct și nu se vor lupta. Sprijinim armata lui Assad.
CHARLIE ROSE: Vă referiți la lovituri aeriene?
VLADIMIR PUTIN: Mă refer la razboi, operațiuni de luptă pe teritoriu, armata și unitățile motorizate.
CHARLIE ROSE: Revenind la problema privind percepția multor oameni potrivit cărora Assad ajută ISIS, prin atitudinea sa față de sirieni și prin folosirea bombelor și alte acțiuni care ajută ISIS, dacă va fi înlăturat, perioada de traniziție ar fi mai bună în lupta contra ISI.
VLADIMIR PUTIN: Într-un limbaj al serviciilor secrete, pot spune că această afirmație este un atac țipător al inamicilor lui Assad Este propaganda anti-siriană iar Assad și ISIS nu au nimic în comun, ei luptă unul împotriva celuilalt.
CHARLIE ROSE: Însă au fost rapoarte anterior potrivit cărora vă pregătiți să îi ajutați, și că vreți să existe o tranziție politică negociată
VLADIMIR PUTIN: Credem că problemele de natură politică ar trebui să fie soluționate în țară, inclusive în Siria, în special de popor, în acest caz, de poporul sirian. Însă suntem pregătiți să asigurăm asistență atât autoriților siriene cât și opoziției sănătoae pentru ca aceștia să găseacă anumite căi de comunicare și să se pună de accord privind viitorul politic al țării.
Charlie Rose: Rusia se pregătește să își asume rolul de lider în Orientul Mijlociu. Poate fi asta o nouă strategie? Este o nouă strategie?
VLADIMIR PUTIN: Nu. Am spus deja că am mărit sprijinul pentru guvernul Assad. Am spus deja: sunt mai mult de 2000 de militanți în Siria din fosta Uniune Sovietică, deci ne luptăm cu ei acolo, nu aici.
În mod traditional, avem o relație de prietenie cu Orientul Mijlociu. Ne așteptăm să rămână așa și în viitor.
CHARLIE ROSE: Sunteți mândru de Rusia și vreți ca Rusia să joacă un rol mai important în lume. E doar unul dintre exemple.
VLADIMIR PUTIN: Sunt mândru de Rusia, așa cum sunt sigur că marea majoritate a cetățenilor ruși sunt. Avem toate motivele să credem că Rusia trebuie să fie o superputere în arena international. Singurul lucru pe care îl facem este să ne apărăm interesele vitale.
CHARLIE ROSE: Sunteți deja o putere majoră având în vedere armele pe care le posedați. Sunteți o forță cu care nimeni nu vrea să aibă de-a face.
VLADIMIR PUTIN: Sper (râde), altfel pentru ce mai avem armele astea? Pornim de la premisa că armele nucleare și alte arme sunt menite să ne protejeze suveraneitatea și interesele, nu vrem să fim agresibi sau să îndeplinim nu știu ce ambiții imperial non existent.
CHARLIE ROSE: Ați spus că Rusia nu este o superputere. Credeți că Obama consideră Rusia egală? În ce fel vreți să fiți tratat?
VLADIMIR PUTIN: (râde) Întrebați-l pe el. E președintele vostru. Cum să știu ce gândește? Ne respectăm reciproc și avem relații de afaceri bune.
CHARLIE ROSE: Cineva din Rusia mi-a spus odată: nu există fost KGB-ist. Odată KGB-ist, pentru totdeauna KGB-ist
VLADIMIR PUTIN: Fiecare stadiu al vieții are un efect asupra ta. Orice ai face, tot ce învățăm, toata experiența, le folosim în ce facem, în ce spunem. În sensul ăsta, da, aveți dreptate.
CHARLIE ROSE: Cineva din CIA mi-a spus că antrenamentul este important, că înveți să te faci plăcut. Pentru că trebuie să farmeci oamenii, să îi seduce.
VLADIMIR PUTIN: Păi, dacă așa v-a spus CIA, înseamnă că trebuie să fie adevărat. Sunt experți în asta (râde).
CHARLIE ROSE: Probabil că știți, că unii vă numesc țar.
VLADIMIR PUTIN: Și ce? Știți, oamenii mă numesc în diferite feluri, știți ce se spune în Rusia..
CHARLIE ROSE: Vi se potrivește acest titlu?
VLADIMIR PUTIN: Nu. Știți cum se spune în Rusia, vorbele dure nu rup niciun os. Important e ce crezi că trebuie să faci în interesul țării, ceea ce te pune într-o astfel de poziție, capul statul rus.
.cbs-link {color:#4B5054;text-decoration:none; font: normal 12px Arial;}.cbs-link:hover {color:#A7COFF;text-decoration:none; font: normal 12px Arial;}.cbs-pipe {color:#303435;padding: 0 2px;}.cbs-resources {height:24px; background-color:#000; padding: 0 0 0 8px; width: 612px;}.cbs-more {font: normal 12px Arial; color: #4B5054; padding-right:2px;}