Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin a luat decizia. Când va opri livrarea de gaz către Finlanda
Vladimir Putin a luat decizia. Când va opri livrarea de gaz către Finlanda

Vladimir Putin a luat decizia. Când va opri livrarea de gaz către Finlanda

Rusia urmează să oprească livrările de gazec către Finlanda la ora 7:00, ora Moscovei, pe 21 mai. Decizia lui Vladimir Putin a fost luată după ce Sueda și Finlanda și-au arătat dorința de a intra în NATO.

Livrările de gaze rusești către Finlanda se vor opri mâine, 21 mai. Anunțul a fost făcut de compania de gaze de stat Gasum, după ce a primit un avertisment de la Gazprom Export. Dorința Suediei și a Finlandei de a intra în NATO l-a enervat pe Vladimir Putin.

În zilele următoare, în timpul sezonului estival 2022, clienții vor beneficia de gaze naturale din alte surse – prin conducta Balticconnector din Estonia. Gasum a refuzat propunerea Rusiei de a trece la un nou sistem de plată a gazelor și intenționează să depună un proces în arbitraj.

Mai multe state rămân fără gaz rusesc

În urmă cu o lună, președintele Federației Ruse a semnat Decretul nr.172 „Cu privire la o procedură specială pentru cumpărătorii străini de a-și îndeplini obligațiile față de furnizorii ruși de gaze naturale”. Documentul arată că plata pentru gazul gazoductului rusesc furnizat după 1 aprilie 2022 contrapărților străine se face doar în ruble.

Sursă: Vladgalenko | Dreamstime.com

Gazprombank a deschis conturile speciale de ruble și valută de tip „K”. Un cumpărător străin achită gazul în moneda contractului, GPB îl vinde pe Bursa din Moscova și transferă ruble către Gazprom. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, livrările sunt oprite automat. Vladimir Putin a oferit o sancțiune Poloniei și Bulgariei după ce au refuzat noul sistem de plăți.

Vladimir Putin nu vrea Finlanda în NATO

Nu este pentru prima dată când Vladimir Putin intră în conflict cu Finlanda. Președintele, Sauli Niinisto, și premierul, Sanna Marin, s-au pronunţat în favoarea intrării țării nordice în Alianța Atlantică, o cerință importantă în procesul de aderare. Cu toate astea, Rusia a transmis că decizia Finlandei este o „amenințare” la adresa „securității sale naționale” și că va lua „măsuri de răspuns tehnico-militare și de altă natură”.

„Nu am fost surprinși”, spune ministrul finlandez pentru Afaceri europene și management al proprietăților, Tytti Tuppurainen, referindu-se la amenințarea de război în Europa după invazia rusă în Ucraina. „Ne-am pregătit societatea și ne pregătim pentru această situație încă din Al Doilea Război Mondial”, spune el.