Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a ordonat presei să nu mai descrie atacul Moscovei asupra Ucrainei drept „asalt, invazie sau declarație de război”. În avertisment se mai spune: dacă nu vor fi eliminate aceste cuvinte din articole, instituțiile de presă vor fi blocate și amendate.
Într-o declarație, Roskomnadzor a acuzat o serie de instituții de presă independente, inclusiv postul de televiziune Dozhd și cel mai important ziar independent al țării, Novaya Gazeta, că au răspândit „informații neadevărate nesigure și nesemnificative din punct de vedere social” despre bombardarea orașelor ucrainene de către armata rusă și moartea civililor.
Aşadar, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media al Federatiei Ruse (Roskomnadzor) a ordonat presei să nu mai folosească termenii ”invazie”, ”ofensivă” sau ”declaraţie de război”.
Moscova spune că nu a fost decât o operațiune militară specială, cu scopul de a menține pacea
Roskomnadzor a lansat, de asemenea, o investigație administrativă privind diseminarea de informații publice nesigure și semnificative de către mass-media. Roskomnadzor a mai spus că „informații de încredere” pot fi găsite în „posturile de informare oficiale din Rusia”.
Subliniem că doar sursele oficiale ruse dispun de informații actuale şi fiabile. Mai multe instituții de presă au răspândit informații neadevărate, nesigure și semnificative din punct de vedere social despre bombardarea orașelor ucrainene de către armata rusă, dar și despre moartea civililor.
Infracțiunea se pedepsește cu o amendă de până la cinci milioane de ruble (60.000 de dolari), se arată în comunicat.
Moscova nu a oferit până acum detalii despre pierderile Rusiei în lupte după ce oficialii de la Kiev au anunțat că armata lor a provocat pierderi grele forțelor Moscovei.
Invazia Ucrainei are loc în timpul unei represiuni fără precedent asupra opoziției ruse, liderii de vârf ai protestelor fiind asasinați, închiși sau forțați să plece din țară, potrivit informaţiilor publicate de themoscowtimes.com.
Jurnaliştii se revoltă. Iar Facebook blochează conturile presei de stat
Aproximativ 100 de jurnalişti ruşi, inclusiv câţiva din mass-media de stat precum TASS şi RT, au semnat o scrisoare deschisă prin care condamnă „operaţiunea militară pe care Rusia a început-o împotriva Ucrainei”.
Roskomnadzor a avertizat că accesul la Facebook va fi restricționat deoarece gigantul rețelelor de socializare a blocat conturile oficiale ale mai multor instituții mass-media de stat ruse, inclusiv RIA Novosti și canalul de televiziune al Ministerului Apărării, Zvezda.
Guvernul rus a încercat să controleze strict informațiile despre războiul din Ucraina și să prevină manifestările anti-război. În primele două zile după începerea invaziei Ucrainei, poliția rusă a reținut peste 1.800 de persoane în 60 de orașe pentru că au protestat împotriva războiului, potrivit OVD-Info, o organizație neguvernamentală care monitorizează represiunea politică. Aproape 700.000 de oameni au semnat o petiție online rusă prin care solicită publicului să se pronunțe împotriva războiului din Ucraina.