Vladimir Kara-Murza, criticul lui Putin, condamnat la 25 de ani de închisoare

Vladimir Kara-Murza, criticul lui Putin, condamnat la 25 de ani de închisoare Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Un tribunal rus l-a condamnat luni pe criticul Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, la 25 de ani de închisoare pentru trădare și denigrare a armatei, aceasta fiind cea mai dură sentință de acest fel de când Rusia a invadat Ucraina.

Acuzațiile împotriva lui Kara-Murza provin de la un discurs pe care acesta l-a ținut la 15 martie în fața Camerei Reprezentanților din Arizona, în Statele Unite, în care a denunțat războiul Rusiei în Ucraina.

Anchetatorii au adăugat acuzațiile de trădare în timp ce acesta se afla în arest.

Rusia a adoptat o lege care incriminează răspândirea de „informații false” despre armata sa la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile au folosit în mod regulat legea pe timp de război pentru a înăbuși criticile față de ceea ce Kremlinul numește „o operațiune militară specială”.

Rusia ar fi condusă de un „regim de criminali”

Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, tată a trei copii și politician de opoziție, a petrecut ani de zile vorbind împotriva președintelui Vladimir Putin și a făcând lobby pe lângă guvernele occidentale pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.

Luni, guvernul britanic l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a-și exprima clar condamnarea față de ceea ce a descris drept o condamnare și o sentință „motivată politic”.

Într-un interviu difuzat de CNN cu câteva ore înainte de a fi arestat, Kara-Murza a afirmat că Rusia este condusă de un „regim de criminali”.

De asemenea, el se folosise de discursuri în Statele Unite și în Europa pentru a acuza Moscova de bombardarea unor ținte civile în Ucraina, acuzație pe care aceasta a respins-o.

În ultimul său discurs în fața instanței săptămâna trecută, Kara-Murza și-a comparat propriul proces, care s-a desfășurat cu ușile închise, cu procesele-spectacol ale lui Iosif Stalin din anii 1930 și a refuzat să ceară instanței să îl achite, spunând că a rămas în picioare și că este mândru de tot ceea ce a spus.

„Criminalii ar trebui să se pocăiască de ceea ce au făcut. Eu, pe de altă parte, mă aflu în închisoare pentru opiniile mele politice. Știu, de asemenea, că va veni ziua în care întunericul de deasupra țării noastre se va risipi”, spusese el.

„Discreditarea” armatei poate fi pedepsită în prezent cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce răspândirea de informații false în mod deliberat despre aceasta poate atrage o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Într-o perioadă în care se desfășoară ceea ce ei au prezentat ca fiind o luptă existențială cu Occidentul, politicienii pro-guvernamentali spun că unitatea în întreaga societate este vitală și au descris cetățenii ruși care pun la îndoială acțiunile Moscovei în Ucraina ca făcând parte dintr-o a cincea coloană pro-occidentală care încearcă să submineze campania militară.

De două ori, în 2015 și 2017, Vladimir Kara-Murza s-a îmbolnăvit brusc în ceea ce el a spus că au fost otrăviri ale serviciilor de securitate ruse, în ambele ocazii intrând în comă înainte de a se recupera, în cele din urmă.

Autoritățile ruse au negat implicarea în aceste incidente. Avocații lui Kara-Murza spun că, drept urmare, acesta suferă de o tulburare nervoasă gravă numită polineuropatie.

 

Bibliografie:

AlJazeera. (2023, April 17). Russian court sentences opposition activist to 25 years in prison. https://www.aljazeera.com/news/2023/4/17/russian-court-sentences-opposition-activist-to-25-years-in-jail