"Sistemul de pensii a ieşit, încă din 2007, din limitele logicii economice"
- Adam Popescu
- 17 mai 2010, 16:12
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care participă la şedinţa CES în care se dezbate scrisoare de intenţie către FMI, a prezentat participanţilor situaţia existentă. El spus partenerilor sociali prezenţi la şedinţă că ajustarea cheltuielilor materiale şi de capital nu ar fi fost suficiente şi chiar ar fi fost periculoase.
„Ajustarea cu două miliarde şi jumătate a cheltuielilor statului ar fi însemnat o diminuare consistentă a pieţelor. Ideea de a merge cu toate ajustările către cheltuieli materiale şi de capital este o mare eroare şi determină un cerc vicios al recesiunii”, a precizat Vlădescu.
Reducerea cheltuielilor cu personalul se impune în condiţiile date. „Tehnic, ajustarea deficitului convine tuturor inclusiv la nivel politic. În principiu lucrurile tehnice sunt simple. Social şi uman, ele sunt complicate. Am constatat că există derapaje majore şi pe partea de venituri şi pe cheltuieli. Datoria publică se va majora în 2010 până la 36% din PIB, iar în 2011 ar atinge 40%. O majorare a TVA şi a cotei unice, o introducere a taxării progresive nu ar fi acoperit ajustarea deficitului. În aceste condiţii ar fi fost necesară o reducere a cheltuielilor publice”, a spus Vlădescu.
Pensiile nu vor fi iertate de scăderi
Pensiile vor face în continuare obiectul reducerilor pentru că sistemul „a ieşit din limita logicii economice”. „În zona pensiilor e nevoie de ajustări. Sistemul de pensii, încă din 2007, a ieşit din limitele logicii economice. Dacă pensia din 2007 ar fi crescut cu inflaţia, ar fi fost de 400 lei. Dar este de 6-700 lei. Ajustarea pensiilor e o necesitate pe termen mediu şi lung. Anul acesta avem un transfer potential de 1,7 miliarde euro care în lipsa Acordului ar fi însemnat 2,3 miliarde euro”, a spus Vlădescu.
Fiecare salariu trebuie redus cu 25%
Vlădescu crede că nu fondul de salarii trebuie redus cu 25%, ci fiecare salariu de bugetar.
„Credem că trebuie ca reducerea să fie făcută pe salariat şi în cel mai scurt timp să fie pusă în funcţiune legea salarizării unitare cara să facă o salarizare corectă în sistemul bugetar pemtru ca discrepanţele să fie eliminate”, a spus Vlădescu.
Reducerea evaziunii fiscale nu este suficientă Ministrul a mai arătat că reducerea evaziunii fiscale nu ar ajuta foarte mult la creşterea veniturilor bugetare.
„Scăderea evaziunii ficale nu aducea din punct de vedere al partenerilor externi o creştere a veniturilor. Oricum, orice suma obţinută din evaziune fiscală va fi îndreptată către segmentul social, va fi o alocare socială foarte bine ţintită. În plus, banii vor fi destinaţi completării fondurile pentru cofinanţarea fondurilor europene”, a precizat ministrul Finanţelor.