Vlădescu ia în considerare dispariţia cotei unice din 2011
- Vladimir Tism ăneanu
- 29 iunie 2010, 20:29
Ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu a declarat că întregul sistem de taxe şi impozite trebuie regândit anul viitor, iar cota unică de impozitare ar putea fi eliminată.
"Din acest punct de vedere, acest subiect (cota unică, n.r.) este deschis", a precizat Sebastian Vlădescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Săracii vor fi protejaţi
El susţine însă că românii săraci nu vor fi afectaţi de noile creşteri de taxe. "Există o bază mare de cetăţeni români care nu îşi permit să plătească impozite mari pe proprietate. Aceştia vor trebui protejaţi în continuare, indiferent dacă sunt sau nu sunt proprietari. Pentru foarte mulţi dintre cetăţenii români, pentru cei de la baza sistemului social, probabil că nu vor exista majorări de taxe locale semnificative anul viitor", a precizat Vlădescu.
De asemenea, ministrul de Finanţe a spus că scăderea economiei va fi mai mare decât se anticipase iniţial, însă cifrele exacte vor fi publicate după ce se va face o analiză completă. Sebastian Vlădescu a dat asigurări că România nu are probleme legate de licihidităţi.
"Deocamdată, plătim tot ce avem de plătit. În acest moment nu avem o problemă de lichiditate. Dacă dobânzile cresc, este problema fiecărui român şi a Ministerului de Finanţe", a precizat Vlădescu, care a adăugat că o nouă misiune de evaluare a FMI va reveni la Bucureşti după 20 iulie, pentru a analiza impactul măsurilor de austeritate adoptate de Guvern asupra economiei şi a cheltuielilor din sistemul public.
După această vizită, guvernul va discuta rectificarea bugetară.
Conducerea Fondului Monetar Internaţional şi-a amânat, din motive tehnice, pentru 2 iulie şedinţa în care se va discuta despre acordarea următoarei tranşe din împrumutul acordat României.
"Săptămâna patimilor"
Una dintre soluţiile de reducere a cheltuielilor publice era şi diminuarea pensiilor cu 15% de la 1 iulie, însă Curtea Constituţională a decis că această măsură încalcă legea fundamentală. De asemenea, Comisia Europeană a dat aviz negativ introducerii taxării inverse, condiţionând aplicarea acestei măsuri de acordarea următoarei tranşe din împrumutul acordat României.
Referitor la evenimentele din cursul săptămânii trecute, ministrul Vlădescu a declarat că "am trecut prin săptămâna patimilor", deoarece Guvernul a trebuit să renunţe la soluţiile găsite pentru diminuarea cheltuielilor din sistemul public.