Vlădescu: Banii bogaţilor României nu ajung pentru toţi săracii

Vlădescu: Banii bogaţilor României nu ajung pentru toţi săracii

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, sare în apărarea oamenilor de afaceri, în condiţiile în care au fost sacrificaţi bugetarii şi pensionarii.

O eventuală majorare a taxelor şi a impozitelor pentru ca bugetul să aibă bani pentru plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor ar sărăci firmele româneşti, le-ar împinge să muncească la negru sau chiar le-ar alunga în ţări mai prietenoase, consideră analiştii şi oamenii de afaceri chestionaţi de EVZ.

„Nu avem atâţia bogaţi încât să dăm la toţi săracii pe care-i avem”, a declarat, astăzi, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, la Forumul Financiar 2010, organizat de Forum Invest.

Oficialul a afirmat că cei care au încercat să facă redistribuirea de sărăcie s-au confruntat cu faptul că „România nu e suficient de bogată pentru a le oferi cetăţenilor români viaţa pe care Europa ar dori să le-o ofere, pe care şi noi am dori să le oferim”.

Bogat cu un milion de euro

În acest context, Vlădescu a spus că este „o necesitate absolută” ca resursele să fie lăsate părţii active a societăţii, adică întreprinzătorilor. „Asta e singura cale de a le da şi celorlalţi”, a conchis oficialul.

În ceea ce priveşte evoluţia crizei, ministrul a precizat că nu ştie dacă aceasta va fi în W sau U. „Ceea ce e cert, criza excede cu mult ceea ce ne-am putea închipui. Şi pentru a ieşi din ea trebuie să găsim alte modele economice”, a explicat el.

Lucian Anghel, economistul şef al BCR, consideră că nu s-a decis supraimpozitarea românilor cu venituri mari pe motiv că surplusul pe care l-ar fi adus la buget „n-ar fi fost suficient având în vedere volumul atât de mare al cheltuielilor nu numai cu pensiile şi salariile, ci şi cu asistenţa socială”.

În condiţiile în care economia nu este complet refăcută, „este cea mai proastă soluţie posibilă, este suboptimală”, ne-a spus Anghel.

Cine poate fi considerat bogat în România? Cei care au un milion de euro bani gheaţă, consideră Gheorghe Caruz, cu o avere estimată de „Capital” la 75-78 milioane euro.

Aceeaşi sumă e considerată pragul bogăţiei şi de Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri. El susţine că, „ne place sau nu ne place, oamenii de afaceri sunt cei care ţin economia, creează locuri de muncă şi PIB”.

În opinia sa, pentru a cunoaşte averile românilor, ar trebui ca guvernul să introducă declaraţiile fiscale pentru toţi cetăţenii României şi astfel veniturile să fie comparate cu cheltuielile. "A lăsa resursă părţii active a societăţii este o necesitate. E singura cale de a le da şi celorlalţi.“ SEBASTIAN VLĂDESCU, ministrul finanţelor publice

Ne puteți urmări și pe Google News