Guvernul va trimite, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, dar şi o nouă propunere. Premierul Dacian Cioloş a anunţat încă de sâmbătă că în cursul zilei de marți, 3 mai, va trimite președintelui Klaus Iohannis revocarea din funcție a lui Vlad Alexandrescu, precum și nominalizarea noului ministru al Culturii. Favorită este secretarul de stat Corina Şuteu, fostul director al Institutului Cultural Român din New York.

"Legat de ultimele discuții în jurul demisiei ministrului Culturii: e păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum și de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situațiile cu care susține că s-a confruntat. Viața merge înainte. Reformele vor continua și în cultură și în alte domenii. Doresc tuturor să găsească înțelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paști. Marți voi trimite domnului președinte revocarea din funcție a dlui Alexandrescu și nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent și onest. Dar nimeni nu are proprietatea absolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare însă cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conștiința. Lumina Sărbătorilor de Paști să ne lumineze ființa. Și să așteptăm de la ceilalți să fie mai buni, prin efortul nostru al fiecăruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi înșine!", a scris premierul, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.

Postarea premierului se producea la scurt timp după apariţia unei scrisori semnate de Vlad Alexandrescu şi adresaeă Grupului pentru Dialog Social în care ministrul  denunța încercările de intimidare din partea unor colegi din Guvernul Cioloș. 

Domnia sa preciza că a deranjat prin acțiunile sale mai multe grupuri de interese și a dat două exemple: Roșia Montană și Cathedral Plaza. Ministrul evocă unele acțiuni de intimidare și spune că a fost chemat în Parlament să dea explicații și că a fost sunat de mai multe ori de oameni politici.

De exemplu, când a mers personal, în urmă cu o lună, să oprească dărâmarea casei Nanu Muscel din Piața Romană, a fost sunat de un coleg de guvern și au fost încercări de intimidare directă, apoi a fost convocat la o ședință de către fostul rector ASE.

"Prin multe decizii și acțiuni ale mele am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roșia Montană sau de la Cathedral Plaza din București. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat în Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piața Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o ședință de 'înfierare', condusă de fostul rector al ASE, actualmente președinte al Senatului ASE, același om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susținute în acea Universitate. Faptul că, în mai multe ședințe de Guvern, m-am pronunțat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii și că am reușit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniștri care erau implicați", susținea Vlad Alexandrescu.