Viziunea lui Putin: Rusia, a cincea economie a lumii în 2020

Premierul rus vrea dublarea PIB-ului în acest răstimp şi eliminarea dependenţei de exporturile de petrol şi gaze. Prognoza ambiţioasă a lui Putin are însă iz electoral, susţin analiştii.

Rusia trebuie să devină una din primele cinci puteri economice ale lumii în următorii zece ani, a proclamat premierul Vladimir Putin în discursul său anual rostit miercuri în faţa legislativului de la Moscova.

Timp de mai bine de două ore, şeful executivului rus le-a vorbit deputaţilor despre performanţele din 2010 ale guvernului său, într-un discurs centrat pe probleme economice. Liderul rus nu a făcut nicio declaraţie legată de o eventuală candidatură a sa la scrutinul prezidenţial din 2012.

Ca lider al partidului Rusia Unită, principala formaţiune din Rusia, Putin se concentrează, cel mai probabil, pe legislativele din decembrie înainte de a lua o decizie cu privire la prezidenţiale.

Ameninţări externe

Prognoza ambiţioasă avansată de Putin contrastează cu starea economiei ruse din prezent. "Slăbiciunea economică şi sensibilitatea la şocurile externe rezultă în ameninţări la adresa securităţii naţionale", a avertizat liderul rus, subliniind că economia rusă, estimată la 1,5 trilioane de dolari, trebuie să treacă la un nou model de dezvoltare, dincolo de dependenţa de exporturile de hidrocarburi şi materie primă.

Ascensiunea economică a Rusiei în timpul celor două mandate de preşedinte pe care le-a asigurat Vladimir Putin în perioada 2000-2008 s-a bazat şi pe preţul ridicat al petrolului. În lipsa unei economii diversificate, o scădere dramatică a preţului ţiţeiului are un impact major asupra dezvoltării, a explicat premierul.

"Să fim sinceri. În lumea modernă, atunci când eşti slab, va fi mereu cineva care să îţi spună încotro să te îndrepţi, ce politici să adopţi. În spatele unor astfel de sfaturi se ascund însă un dictat şi o ingerinţă în treburile interne ale unui stat suveran", a adăugat Putin.

Cota de popularitate a lui Putin a crescut în aprilie la 71 de procente, după ce scăzuse recent la 69 la sută, cea mai mică din ultimii cinci ani. Analiştii cred că, vorbind populaţiei despre creştere economică, Vladimir Putin vrea ca electoratul să nu mai asocieze progresul şi reformele doar cu imaginea preşedintelui Dmitri Medvedev. O astfel de abordare sugerează că Putin ia în calcul toate opţiunile pentru prezidenţialele din martie 2012.