Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a sosit, astăzi, într-o vizită surpriză la Tripoli, în ultima zi a misiunii aeriene a Alianţei Nord-Atlantice, care a avut un rol major în răsturnarea de la putere a regimului lui Muammar Gaddafi, relatează AFP.
UPDATE. Fogh Rasmussen a afirmat astăzi că o intervenţie militară a Alianţei Nord Atlantice în Siria este "categoric exclusă", condamnând în acelaşi timp acţiunile de reprimare a civililor de către "forţele de securitate siriene". "Este categoric exclus. Nu avem deloc intenţia de a interveni în Siria", a declarat Rasmussen la bordul avionului care îl transporta spre Tripoli, în ultima zi a operaţiunilor militare în Libia. La Tripoli, Anders Fogh Rasmussen va avea întrevederi cu noua conducere libiană. Vizita, care are loc după şapte luni de la începerea bombardamentelor NATO asupra poziţiilor forţelor lui Gaddafi, este prima în Libia a unui secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.
Oficialul NATO a sosit la Tripoli la bordul unui avion de transport militar Hercules C130 escortat de două aparate Mirage franceze, potrivt agenţiei franceze, preluată de Agerpres.
Vizita sa intervine după ce ambasadorii la NATO ai celor 28 de state membre, reuniţi în Consiliul Nord-Atlantic, au confirmat vineri că operaţiunea Unified Protector din Libia se va încheia pe 31 octombrie. Joi, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care pune capăt pe 31 octombrie mandatului ce autoriza recurgerea la forţă în Libia.
"În această seară la miezul nopţii, operaţiunea Unified Protector va lua sfârşit. Nu prevăd un rol major pentru NATO. Revine de acum Naţiunilor Unite să se afle în prima linie a asistenţei internaţionale pentru noile autorităţi libiene. Noi am asigurat condiţiile pentru ca poporul libian să îşi decidă singur viitorul", a declarat Rasmussen la bordul avionului care îl transporta la Tripoli.
În cursul celor şapte luni, avioanele NATO au efectuat peste 26.000 de zboruri de supraveghere, din care aproape 10.000 au avut loc în cadrul unor misiuni de luptă. Peste 1.000 de tancuri şi vehicule militare aparţinând forţele fidele fostului regim au fost distruse.