Beijingul ar trebui să mediteze bine înainte de a răspunde cu forța la vizita președintei Camerei americane.
Nancy Pelosi a început un turneu în estul Asiei, despre care Washingtonul a afirmat luni că va include probabil și o escală în Taiwan, prima astfel de vizită a unui președinte al Camerei americane în ultimii 25 de ani. China a avertizat că armata sa „nu va sta cu mâinile în sân” dacă va avea loc vizita în insula auto-guvernată despre care Beijingul pretinde că se află sub suveranitatea lui. Deși Washingtonul are dreptate să susțină Taiwanul și să descurajeze o agresiune a Chinei, vizita președintei e prost gândită și prost programată. Dacă va avea loc, va fi un moment de pericol care cere responsabilitate și reținere din partea tuturor celor implicați, acrie Financial Times într-un editorial.
Riscurile comportate de vizita lui Pelosi nu trebuie subestimate. Xi Jinping, puternicul conducător al Chinei, l-a avertizat săptămâna trecută pe președintele american Joe Biden că SUA se „joacă cu focul”. Conform comunicatului oficial de la Beijing, Xi n-a pomenit numele lui Pelosi, dar a declarat că guvernul său va „păzi cu fermitate suveranitatea națională și integritatea teritorială ale Chinei”.
Vizita survine într-un moment plin de tensiuni. Xi vrea să obțină un nou mandat la congresul al 20-lea al Partidului Comunist Chinez, programat anul acesta. Însă tensiunile interne sunt mari, întrucât economia se poticnește, iar politica „zero Covid” generează critici.
Nu e deocamdată clar dacă China va răspunde cu represalii la vizita lui Pelosi. La mijlocul anilor '90 Beijingul și-a exprimat iritarea provocată de vizita neoficială în SUA a președintelui taiwanez pro-independență Lee Teng-hui prin testarea de rachete în marea de lângă insulă.
Beijingul a avertizat luna trecută că o vizită a lui Pelosi ar reprezenta o „violare gravă” a politicii „O Singură Chină”, în virtutea căreia SUA recunosc Republica Populară drept unicul guvern legal al Chinei, dar numai iau la cunoștință că Beijingul consideră Taiwanul drept parte a Chinei. Acuzația Beijingului cum că vizita lui Lee în SUA violase politica O Singură Chină a dus la criza rachetelor din Strâmtoarea Taiwanului din anii '90.
Există, firește, motive întemeiate pentru care demnitarii americani vor să-și demonstreze solidaritatea cu Taiwanul. Xi e tot mai gălăgios în insistența lui de a afirma că Beijingul dispune de voința și mijloacele necesare pentru a realiza „reunificarea deplină” a insulei cu „patria”. Beijingul și-a mărit presiunea militară asupra Taipeiului, inclusiv prin incursiuni ale avioanelor militare în zona de apărare antiaeriană a Taiwanului.
Pelosi a făcut multe în cariera ei pentru a evidenția abuzurile Chinei contra drepturilor omului, inclusiv prin afișarea de pancarte în Piața Tiananmen în 1991, drept protest față de masacrarea civililor acolo de către Beijing în 1989. Astăzi însă, Taiwanul reprezintă o chestiune geopolitică mult mai complexă. Riscul de război în Strâmtoarea Taiwanului, cât și riscul ca orice astfel de conflict să sfârșească prin a implica direct China contra SUA, este real.
Există pericolul ca vizita lui Pelosi să fie percepută ca un gest bombastic care va incita Beijingul, fără a ameliora însă cu nimic securitatea celor 24 de milioane de locuitori ai Taiwanului. Dilema președintei este acum aceea că, dacă efectuarea vizitei comportă riscul de represalii chineze, renunțarea la ea poate fi interpretată ca o cedare în fața presiunii chineze, conferindu-i Beijingului un cuvânt de spus cu privire la cum își gestionează SUA relațiile cu Taiwanul.
Dacă vizita va avea loc, China ar trebui să mediteze bine înainte de a replica prin orice formă de agresiune. Ea ar trebui să fie conștientă că Congresul și președinta Camerei sunt o putere distinctă de executivul american, iar vizita lui Pelosi nu are un caracter oficial. De fapt, Casa Albă chiar a clarificat luna trecută că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a modificat.
SUA ar trebui să se concentreze pe viitor pe o coordonare atentă a acțiunilor care au un potențial real de a ameliora securitatea Taiwanului. Washingtonul ar trebui să suplimenteze livrările de armament, în conformitate cu Legea Relațiilor cu Taiwanul din 1979, și să extindă instrucția trupelor taiwaneze. Astfel de măsuri, adoptate discret, ar trebui să fie mult mai eficiente decât niște vizite cu mare vizibilitate dar în definitiv lipsite de conținut. (Traducere: Andrei Suba, RADOR)