„Este un moment istoric: este prima vizită oficială pe care o întreprinde un Prim-ministru al Japoniei în istoria relațiilor româno-nipone și prima vizită a unui înalt oficial în anul 2018, atât de important pentru noi – Anul Centenar al României Moderne. Am încurajat realizarea mai multor investiții japoneze în România și creșterea schimburilor comerciale și, de aceea, mă bucur că domnul Prim-ministru a venit însoțit de o delegație consistentă de oameni de afaceri. Am abordat în mod aprofundat și colaborarea tot mai extinsă dintre Uniunea Europeană și Japonia.Desigur, am discutat și despre evoluțiile de actualitate din cadrul Uniunii, cu accent asupra procesului de relansare a proiectului european, dar și despre Brexit. Am avut un schimb de opinii consistent despre cooperarea noastră în domeniul securității și am analizat situația de securitate din regiunile noastre, cu accent asupra evoluțiilor din regiunea Mării Negre și din dosarul nord-coreean. După cum este bine cunoscut, România a condamnat ferm, de fiecare dată, acțiunile provocatoare ale Coreii de Nord și susține implementarea riguroasă a sancțiunilor internaționale impuse prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și prin deciziile la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Iohannis

La rândul său, premierul japonez și-a exprimat bucuria de a vizita pentru prima oară România și a mulțumit pentru primirea călduroasă. El a asigurat că Japonia se va implica în realizarea Magistralei 6 spre Aeroportul „Henri Coandă” și că recent țara sa a decis „ridicarea obligativității vizelor de intrare în Japonia pentru cetățenii români”. Totodată, Shinzo Abe s-a arătat încântat de vizita pe care a făcut-o la Grădina Japoneză din București. 

Principalele declarații ale premierului Japoniei: 

„Astăzi doresc să-mi exprim bucuria de a vizita pentru prima oară țara dvs. Mă bucur că vizitez România în anul Centenarului Marii Uniri. Am discutat despre cooperare în diferite domenii, inclusiv în cel al securității. Este foarte important că avem convingerea comună că nu putem accepta înarmarea nucleară a Coreei de Nord și este necesar să se intensifice presiunea asupra acestei țări.

Pentru economia României subiectul cel mai important este fără îndoială consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid între București și Aeroportul Henri Coandă prin construirea magistralei 6.

De asemenea, pentru a optimiza și încuraja schimburile și cooperarea la nivel de resurse umane am decis recent ridicarea obligativității vizelor de intrare în Japonia pentru cetățenii români.

Îmi pare bine că am vizitat Grădina Japoneză din București și mulțumesc pentru primirea foarte călduroasă care mi s-a făcut în această țară. Am putut să cunosc cultura română și acest lucru este extrem de important pentru mine. Vă mulțumesc tuturor că m-ați primit cu această mare căldură în România.”

Premierul Shinzo Abe întreprinde un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord