„Vizita mea în această ţară va rămâne de neuitat”. Prima vizită a unui preşedinte AMERICAN în România | VIDEO

„Vizita mea în această ţară va rămâne de neuitat”. Prima vizită a unui preşedinte AMERICAN în România | VIDEO

Prima vizită a unui preşedinte american în România. Vizita preşedintelui Statelor Unite, Richard Nixon, la Bucureşti, în perioada 2-3 august 1969, a fost considerată un eveniment de referinţă în cadrul dialogului geopolitic SUA - România din epoca Războiului Rece.

"Mii de oameni. Preşedintele Nixon a solicitat deschiderea trapei la maşină pentru a putea răspunde exploziei de bucurie a mulţimii, preşedintele nu mai face faţă valurilor de flori ce îi sunt oferite, preşedintele acordă autografe”, preciza revista Jours de France la 16 august 1969, acordând un spaţiu amplu vizitei lui Nixon în România.

În româneşte

Vizita lui Richard Nixon în România venea la un an după ce, în 1968, Ceauşescu se opusese invadării Cehoslovaciei de către trupele sovietice, creându-se, vizavi de România, „imaginea unei insule de neutralitate în spaţiul central-est european”. Preşedintele Statelor Unite ale Americii era la a doua venire în România, prima având loc cu doi ani înainte. Când venise ca simplu membru al Congresului Statelor Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceremonia sosirii oficiale a preşedintelui american în România s-a desfăşurat pe Aeroportul Otopeni, pe 2 august 1969. Preşedintele făcea atunci un turneu în Asia şi în estul Europei, fiind însoţit de soţia sa, Patricia, de Henry Kissinger, asistent special al preşedintelui şi de un grup numeros de ziarişti.

La aeroport îl aşteptau soţii Ceauşescu, împreună cu Prim-ministrul Gheorghe Maurer şi cu ministrul de Externe Corneliu Mănescu. "Am filmat cu trei aparate ARRI de reportaj şi un cinefon, pentru o eventuală imagine sincron”, precizează cineastul Pantelie Tuţuleasa, fost operator de film al familiei Ceauşescu. „La sosirea pe aeroport, Nixon a rostit în româneşte: Bună ziua, soldaţi!”. După ceremonia oficială de la Otopeni, Nixon va saluta mulţimea la Podul Băneasa, din maşina „descoperită”, apoi la Arcul de Triumf, va urma Piaţa Aviatorilor, şi pe urmă Bulevardul Primăverii...”După-amiaza a fost primit oficial la Palatul Consiliului de Stat. Seara amândoi preşedinţii s-au plimbat prin Bucureşti în maşina descoperită”.

Pe la standuri

Pe 3 august, Nixon va vizita Capitala: „Printre altele, a trecut prin cartierul Balta Albă şi pe la standurile amenajate în Piaţa Obor de Ziua Recoltei. Acolo a gustat din struguri. A fost şi la Muzeul Satului, , iar acolo Nixon a spus că: Un sfert din familiile americane au unul sau ambii părinţi născuţi în România. Tot acolo a jucat periniţa alături de Ceauşescu...”, mai spune Pantelie Tuţuleasa. Momentul plecării. La aeroport, printre altele, Nixon spune: "Am avut prilejul de a vizita peste 60 de ţări ale lumii. Nici una nu imi va rămăne in memorie ca România!"...

Acestea sunt doar frânturi din vizita preşedintelui american în România. În februarie 70,  Nixon avea să spună vorbea în faţa Congresului SUA: "Suntem gata să intrăm in negocieri cu toate naţiunile din Europa de Est. Progrese in această direcţie au fost deja obţinute in relaţiile noastre cu Romănia. Vizita mea în această ţară in vara trecută - care va rămâne de neuitat pentru mine din punct de vedere al simţămintelor umane - a pus in mişcare o serie de programe de cooperare in domeniul economic, tehnico-ştiinţific. (...). Convorbirile mele cu Ceauşescu au marcat, de asemenea, inceputul procesului de schimb de vederi pe largi probleme de interes mutual, care, in concepţia noastră, va contribui la o imbunătăţire generală a relaţiilor intre Est şi Vest".

Şase ani mai târziu, tot la începutul lunii august, Ceauşescu îl primea pe Gerald Ford, cel de-al doilea şef al Executivului american care avea să viziteze România.