Vizita lui Olaf Scholz în China stârnește panică în Europa şi în propriul partid. Ce planuri ascunse are cancelarul cu Xi Jinping

Vizita lui Olaf Scholz în China stârnește panică în Europa şi în propriul partid. Ce planuri ascunse are cancelarul cu Xi Jinping Sursa foto: EPA/KAY NIETFELD

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Chinei să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina, în timpul discuțiilor cu președintele Xi Jinping la Beijing.

Olaf Scholz a spus că ambele țări au convenit că amenințările nucleare ale Rusiei sunt iresponsabile și extrem de periculoase. Cu toate acestea, președintele chinez a refuzat să condamne invazia lui Vladimir Putin.

Olaf Scholz a declarat vineri, în timpul unei vizite la Beijing, că i-a cerut președintelui chinez Xi să își folosească „influența" asupra Rusiei pentru a opri „războiul de agresiune” împotriva Ucrainei. „I-am spus președintelui  că este important pentru China să își folosească influența asupra Rusiei”, a mai subliniat cancelarul german.

El este primul lider occidental care s-a întâlnit cu președintele Xi de când și-a întărit puterea luna trecută

Iar momentul este văzut ca fiind extrem de îndoielnic de mulți din Europa - inclusiv de membrii propriului guvern al lui Scholz. Dar cancelarul german, ca și predecesorul său Angela Merkel, susține că problemele globale pot fi rezolvate doar prin cooperare cu China. Întâlnirea față în față, a spus el, a facilitat discuțiile cu privire la problemele asupra cărora ambele țări nu prea sunt de acord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi continuă: „Acest lucru se referă la necesitatea de a respecta principiile Cartei Națiunilor Unite, la care am subscris cu toții, se referă la principii precum suveranitatea și integritatea teritorială, care sunt, de asemenea, importante pentru China”.

Cancelarul german i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin „să nu refuze” prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene, care urmează să expire la 19 noiembrie. „Îi cer președintelui rus să nu refuze prelungirea acordului privind cerealele, care expiră peste câteva zile. Foametea nu trebuie să devină o altă armă”, a mai subliniat cancelarul.

Olaf Scholz  i-a cerut președintelui Xi să participe activ la lupta împotriva foametei în lume

„Germania și China au o responsabilitate specială, în calitate de creditori internaționali”, de a acționa împotriva deteriorării situației de îndatorare a celor mai sărace țări.

Cancelarul german a afirmat că a discutat cu președintele chinez și alte subiecte tensionate între Beijing și Occident: „Am vorbit astăzi despre preocuparea noastră crescândă pentru stabilitatea și pacea din regiune. China are o responsabilitate specială în această privință”.

În ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a minorităților, „a fost important pentru mine să clarific convingerile noastre”, a declarat Scholz, subliniind caracterul „universal” al acestor drepturi. „După cum a arătat întâlnirea noastră, există diferențe între cele două țări”, a mai spus cancelarul german.

Vizita va fi atent analizată în capitalele Europei

Scholz a venit la putere promițând o politică externă condusă de valori și o schimbare în abordarea Germaniei față de China; un angajament pe care l-a reiterat înaintea vizitei sale. „Dacă China se schimbă, atunci abordarea noastră față de China trebuie să se schimbe”, a spus el.

Dar mulți din Germania și din Europa pur și simplu nu au încredere în el; în parte din cauza unei propuneri recente - și controversate - de a vinde o participație din portul Hamburg unei companii chineze.

Șase dintre miniștrii săi s-au opus acordului, iar serviciile de securitate au cerut prudență, dar Scholz a forțat acordul, deși a redus dimensiunea și influența mizei. Bănuiala la Berlin este că dorea un „cadou” pe care să-l ducă în China. Iar Scholz a ales să călătorească cu o delegație de directori de la companii germane precum BASF, Volkswagen și Bayer, scrie BBC.