Comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, a menționat, marți, situații din România și Ungaria când i s-a cerut să prezinte, în cadrul unei conferințe de presă, exemple de amenințări sistemice pentru statul de drept.
Oficiaul european a făcut aceste declarații după prezentarea de către Comisia Europeană a unui nou cadru privind apărarea statului de drept, care va fi utilizat ca o procedură prealabilă aplicării articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, care poate duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliu al unui stat în cazul unei „încălcări grave și persistente” a valorilor UE.
„Pot să vă dau exemple de amenințări sistemice din trecutul recent. Să încerci să desființezi Curtea Constituțională pe motiv că a criticat prea des tipul de legi propuse de guvern. Asta s-a întâmplat în România. Sau să ameninți independența justiției, a judecătorilor, acesta a fost cazul în Ungaria. În mod normal, tribunalele din statele membre ar trebui să fie capabile să rezolve problemele. Dar dacă acestea nu mai sunt tribunale într-un mod democratic și independent, dacă nu mai pot funcționa, atunci avem o problemă sistemică”, a declarat Reding, într-o conferință de presă. Președintele CE, Jose Manuel Barroso a precizat că executivul comunitar are atât autoritatea legală, cât și pe cea morală pentru a acționa în astfel de cazuri.
„Am fost mândru când au fost unele cazuri în ultima vreme în Europa și atunci, imediat, diverse instituții s-a întors spre Comisie. Ce veți face? Asta arată că CE are nu doar autoritatea legală, ci și pe cea morală pentru a acționa în aceste cazuri”, a spus Barroso.
Conform noului cadru adoptat de CE, în cazul în care există indicii clare ale unei amenințări sistemice la adresa statului de drept dintr-un stat membru, Comisia poate lansa o „procedură prealabilă procedurii prevăzute la articolul 7”, inițiind un dialog cu statul membru respectiv.
În primă etapă, CE va colecta și va examina toate informațiile relevante și va stabili dacă există indicii clare ale unei amenințări sistemice la adresa statului de drept. În cazul în care va stabili că aceasta există, CE va iniția un dialog cu statul în cauză prin trimiterea unui „aviz privind statul de drept”, care va constitui un avertisment pentru statul membru, și justificarea motivelor sale de îngrijorare. Executivul comunitar va da statului membru vizat posibilitatea de a răspunde.
Într-o a doua „recomandare privind statul de drept” adresată țării respecte. Comisia va recomanda public statului membru ca, într-un termen stabilit, să rezolve problemele identificate și să o informeze cu privire la măsurile luate.
Ulterior, Comisia va monitoriza măsurile adoptate de statul membru ca urmare a recomandării. Dacă nu se ia nicio măsură satisfăcătoare în termenul stabilit, Comisia poate recurge la unul dintre mecanismele prevăzute la articolul 7 din Tratatul UE.