Parlamentul de la Bucureşti reiterează sprijinul permanent al României faţă de aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi aşteaptă un angajament ferm din partea Guvernului de la Chişinău pentru continuarea parcursului european, prin implementarea reformelor structurale profund necesare în conformitate cu Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător încheiate cu UE, în măsură să consolideze şi să dezvolte construcţia democratică de la Chişinău şi să aducă Republica Moldova mai aproape de UE, se arată în declaraţie.

De asemenea, se solicită Guvernului României să continue implementarea Parteneriatului Strategic bilateral cu Republica Moldova.

Deputatul PMP Constantin Codreanu a criticat textul declaraţiei.

"Este o declaraţie în limbaj de lemn feroce", a spus deputatul PMP, solicitând să fie introdus un paragraf prin care România se opune oricărei încercări de federalizare a Republicii Moldova. "Altfel, ne-am adunat aici pentru a înşira cuvinte goale", a adăugat Codreanu.

Deputatul PNL Ioan Balan a arătat că este "cea mai penibilă, jalnică în conţinut şi neprietenoasă" declaraţie. El a spus că este penibil că Parlamentul vine să declare susţinerea unui Guvern după ce criza din Republica Moldova s-a încheiat.

Liderul USR, Dan Barna, a precizat că această declaraţie a fost propusă de USR şi timp de două săptămâni a fost boicotată de PSD-ALDE.

"Faptul că venim cu această declaraţie la 20 de zile de la criza din Republica Moldova are eficienţa unei ambulanţe care vine a doua zi după apelul de urgenţă", consideră Barna.

El a adăugat că Executivul de la Bucureşti a recunoscut Guvernul Maia Sandu după ce toată lumea a făcut-o. "Am reacţionat ca şi cum ar fi fost un guvern din Papua Noua Guinee", a mai spus Barna.