Visul oricărui pământean. Oamenii de știință dezvoltă o tehnică „vampirică”, care ar putea inversa procesul de îmbătrânire

Sursă: Arhivă EVZ

De decenii întregi, oamenii de știință încearcă să găsească tratamente pentru a încetini procesul de îmbătrânire, visul oricărui pământean. Cercetătorii chinezi vin cu o tehnică bună: au găsit o metodă de a inversa potential procesul de îmbătrânire. Deocamdată, experimentul a fost efectuat doar pe șoareci, însă sunt mari speranțe că descoperirile cercetătorile pot oferi date relevante pentru cercetări ulterioare privind tratamentul medical anti-îmbătrânire

Oamenii de știință din China ar fi găsit o modalitate de a inversa potențial procesul de îmbătrânire prin intermediul unei tehnici care poate fi descrisă ca fiind „vampirică". Studiul condus de Academia Chineză de Științe a implicat conectarea chirurgicală a sistemelor circulatorii ale șoarecilor bătrâni la cele ale unor șoareci mai tineri. După ce au fost injectați cu sânge prelevat de la șoarecii tineri, cei bătrâni se pare că au trăit mai mult.

Procesul, care presupune alăturarea unui șoarece în vârstă cu un partener tânăr, este cunoscut de oamenii de știință de cel puțin șapte decenii sub denumirea de parabioză heterocronică (HP).

De-a lungul anilor, mai multe lucrări au raportat efectele anti-îmbătrânire ale HP. Până de curând, impactul real pe care sângele tânăr îl are asupra sistemelor circulatorii mai în vârstă a rămas un mister.

O speranță pentru tratamentul medical anti-îmbătrânire

Noua procedură cu celule stem HP pe care cercetătorii au dezvoltat-o a întinerit cu succes celulele stem adulte ale rozătoarelor mai în vârstă și celulele somatice înconjurătoare. Degenerarea organelor și țesuturilor vitale, care apare în mod natural în timpul îmbătrânirii, părea să se fi inversat temporar în timpul studiului cercetătorilor. Cu toate acestea, noul tratament a avut un efect negativ asupra șoarecilor tineri, deoarece expunerea lor la sângele vechi a provocat o îmbătrânire prematură.

Autorii studiului susțin că descoperirile lor pot oferi date relevante pentru cercetări ulterioare privind tratamentul medical anti-îmbătrânire. „Lucrarea noastră constituie o resursă exploatabilă pentru a avansa înțelegerea factorilor sistemici legați de îmbătrânire și a modului în care aceștia ar putea fi vizați pentru a atenua îmbătrânirea", au spus cercetătorii pentru publicatia Cell Stem Cell.

Până atunci, medicii ne sfătuiesc să avem o viață echilibrată, cu o dietă sănătoasă și să facem mișcare în fiecare zi.

De asemenea, o atitudine pozitivă ne ajută foarte mult. De altfel, studiile arată că persoanele optimiste, care au o atitudine pozitivă cu privire la viață, trăiesc câțiva ani în plus față de restul oamenilor. Bărbații optimiști trăiesc cu 11% mai mult, iar femeile optimiste cu 15%. Teama de a îmbătrâni ne face să îmbătrânim mai rapid și ne scurtează viața. Pe de altă parte, o perspectivă pozitivă asupra îmbătrânirii duce la o stare mai bună de sănătate și o viață mai lungă.