Visul lui Cioloș: Eșalonul 2 să preia Puterea!

Visul lui Cioloș: Eșalonul 2 să preia Puterea!

Klaus Iohannis a câștigat strada. Nu mai e nicio îndoială, după rezultatele de la referendum și victoria PNL la alegerile europarlamentare. Vorba lui Traian Băsescu: Președinția a fost câștigată duminică, 26 mai, de Iohannis!

Orice mesaj al actualului președinte este recepționat și oamenii reacționează. Numărul lor este mare și asta îi dă lui Iohannis siguranța câștigării unui nou mandat, de președinte la alegerile din toamnă. E drept că și oferta celorlalte partide aliniate lângă PNL este săracă, neconvingătoare sau... secretă. PSD e în derută după arestarea lui Liviu Dragnea și nu are clar încă cine ar avea șanse să-i înfrunte pe Klaus Iohannis și PNL la prezidențiale. Partidul care a dat țării doi premieri, acum cu cazier în CV și conturi grase în bănci, este încă năuc pentru a găsi strategia rațională de luptă. Liderii PSD n-au depășit momentul teatral ”luxul și prostia se plătesc”, ca să fie lucizi și să-și aleagă șeful partidului, darămite candidatul pentru Cotroceni! Mulți trag cu ochiul și chiar încearcă să agațe cu sfoara piciorul lui Victor Ponta, puiul rătăcitor pierdut din barca lui Dragnea.

 Dar nu PSD joacă șotronul acum pe scena politică. Nici măcar PNL, câștigătorul alegerilor. Vedetă este USRPLUS, cu Dacian Cioloș în frunte, măcar că procentele celor trei partide nu au înregistrat diferențe uriașe. Formațiunea lui Cioloș-Barna, identificată de analiștii politici cu curentul neo-marxist, cu orientare progresistă de tipul partidului lui Macron, a dat speranțe multor români, că din pântecele ei politic se naște viitorul țării. Însuși președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat: ”Dacă adunăm voturile, PNL și USR-PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la actuala guvernare eșuată a PSD”.

Ce să vezi, însă?! Cioloș și Barna spulberă unirea Opoziției și eventuala preluare a Puterii, în caz că guvernul Dăncilă-PSD pică. Românii, care s-au bucurat că au sancționat PSD prin votul lor (fie că au ales PNL, USR-PLUS, PMP sau Pro România) și că ”bossul Daddy” a intrat în pușcărie, s-au trezit cu o săritură bruscă, în afara șotronului, a Alianței conduse de Cioloș și Barna. Liderii USR-PLUS au anuțat pe toate canalele că nu vor intra la guvernare și că vor să aibă candidați proprii la Președinție, Premier și Primării. Nici pentru desemnarea unui candidat comun al Opoziției la conducerea Camerei Deputaților nu s-a căzut, ieri, de acord. Așadar, nici vorbă de alianță cu PNL și nici vreo simpatie deosebită pentru președintele Iohannis nu există. Cel puțin așa ne-a spus Dacian Cioloș, duminică seara, când euforia era în toi, iar rezultatul voturilor era estimat doar de o instituție de sondaj.

„Credem că e o obligație față de susținătorii și alegătorii noștri să avem un program politic pentru viitorul președinte și, evident, și un candidat care să susțină acest program politic. Am vorbit despre un proiect de reformă a Constituției, de o relegitimare a funcției prezidențiale”, a declarat liderul PLUS.

Tot Cioloș ne-a informat și că Alianța 2020 nu va intra la guvernare dacă Guvernul Dăncilă va fi demis de Parlament printr-o moțiune de cenzură, ci va susține noul Cabinet în funcție de programul politic al acestuia și de obiectivul lui de a organiza alegerile prezidențiale și apoi alegeri parlamentare anticipate.

Fostul premier, ales de președintele Iohannis ca să-l înlocuiască pe Victor Ponta în 2016, a spus răspicat și că USR-PLUS va sprijini căderea Guvernului Dăncilă, dar că nu va face parte din noul cabinet. Lucru susținut și luni, de alți lideri ai Alianței. ”Am făcut această Alianță pentru că am vrut să le dăm oamenilor decenți din România o alternativă care să se bată de la egal cu PSD și cu PNL”, scrie pe siteul USR. Ceea ce înseamnă că în tabăra lui Barna și Cioloș, cu toată curtoazia cu care i-a mângâiat pe creștet președintele Iohannis, pesediștii lui Dragnea și liberalii lui Orban sunt de evitat.

Ce vrea, de fapt, Dacian Cioloș și cu ce echipă vrea el și Dan Barna să preia Puterea, dezvoltând mesaje radicale, de stânga-progresistă, condamnând hoția de tip PSD care se bazează pe contracte cu statul? Mișcarea liderilor acestei Alianțe 2020 arată clar că nu vor să-și asume responsabilitatea unei guvernări cu PNL, PMP, UDMR, ca să nu se erodeze până la alegeri, iar electoratul să-i taxeze. De asemenea, pare că vor să-l forțeze pe președintele Iohannis ca, în cazul căderii PSD de la guvernare, să accepte fie o alianță PNL-PSD fie un guvern de uniune națională, din care ei nu vor face parte. Strategia USR-PLUS și stafful acestei alianțe seamănă al naibii de bine cu o formațiune a anilor ’90, ce se visa un fel de ”eminență cenușie” a lumii politice. Se numea ”Grupul Un Viitor pentru România” (GUVR). Ion Iliescu îl numea ”o bârfă filosofică”, el fiind format din tineri școliți în politică, drept, relații internaționale, sociologie și economie, membri ai unui cerc de copii scăpătați, proveniți din familii solid-comuniste, cerc ce activa pe vremea lui Ceaușescu sub denumirea de „Grupul Trocadero”. Numele de Trocadero fusese ales, se spune, chiar de Securitatea care dirija și supraveghea activitatea grupului după numele restaurantului de la Universitate unde acesta se reunea.

Conform mărturiilor unor personalități, apărute în presa anilor ’90, tinerii respectivi făceau parte din Eșalonul 2 al Puterii, pregătit să înlocuiască membrii regimului Ceaușescu. Unul dintre mentori ar fi fost Silviu Brucan, iar din grupul de tineri specialiști făceau parte Adrian Năstase, Mugur Isărescu, Eugen Dijmărescu, Ioan Mircea Pașcu, Dan Mircea Popescu, Virgil Măgureanu și Vasile Secăreș. Mulți dintre ei au ajuns miniștri după 1989 sau au ocupat funcții importante în stat.

În ultimii ani, de când USR și PLUS au apărut pe firmamentul politic, am tot aflat informații despre membrii acestor partide, ce s-au declarat ca provenind din mișcările străzii, ale societății civile sătulă de celebrii pungași ai vechilor formațiuni politice. Jurnaliștii au descoperit, însă, că mulți sunt fii sau fiice ai unor ofițeri de Securitate, ai unor afaceriști care au căpușat serios statul prin contracte, prin contrabandă sau alte infracțiuni, sau persoane care duc o viață prosperă datorită afacerilor alimentate de la buget, de tipul celor la care unii pesediști erau campioni. Ultimul nume vehiculat de gruparea lui Cioloș și Barna pentru postul de premier, cel al lui Claudiu Năsui, vine să confirme regula. Favoritul este fiul lui Ștefan Simion Năsui, implicat și anchetat în Afacerea Motorola, o operațiune comercială desfășurată sub bagheta generalului Victor Atanasie Stănculescu, prin care procurorii au susținut că Armata a fost prejudiciată cu o mare sumă de bani.

 

Ne puteți urmări și pe Google News