Visul israelian, implinit de Hamas

Visul israelian, implinit de Hamas

La aproape doi ani de la retragerea israelienilor din Fasia Gaza, visul lui Ariel Sharon si al lui Ehud Olmert de a izola teritoriul palestinian printr-o politica de slabire sistematica a puterii presedintelui ANP, Mahmoud Abbas, pare sa devina realitate.

Chiar daca dupa preluarea controlului de catre Hamas israelienii si americanii au afirmat ca-l sprijina pe Abbas, ambitia israelienilor ramane aceeasi, „divide et impera”, dezbina si stapaneste, releva AFP. Scopul lor pare cu atat mai aproape de a fi atins.

Miscarea islamista Hamas detine controlul asupra Fasiei Gaza, iar gruparea Fatah, a lui Abbas, stapaneste Cisiordania. Israelul incearca din rasputeri sa profite de aceasta situatie si forteaza mana presedintelui autoritatii palestiniene.

„Vrem un acord cu Abbas si palestinienii moderati”, a declarat ministrul israelian al afacerilor externe, Tzipi Livni. La randul sau, ministrul israelian al infrastructurii, Binyamin Ben Elizer, a afirmat, ieri, ca Fasia Gaza ar trebui izolata.

„Acesta este visul lui Sharon si Olmert”, a amintit Akiva Eldar, analist la  cotidianul „Ha’aretz”. „Israelul crede ca poate reusi sa taie legaturile dintre Gaza si Cisiordania. Aceasta a fost ideea principala, desi nemarturisita oficial, inca de la retragerea din Gaza”, a adaugat Eldar.

In acelasi sens s-ar fi exprimat si viitorul presedinte israelian, Shimon Peres, caruia presa de la Ierusalim i-a atribuit urmatoarea exprimare criptica: „Ceea ce vrea Israelul se poate traduce prin cum sa faci oua dintr-o omleta. Este imposibil”.

Palestinienii, la concurenta Avand in vedere optiunile politice exprimate de liderii israelieni, nu este de mirare ca si Statele Unite par a fi tentate sa lase Fasia Gaza in mainile Hamasului. Potrivit AFP, premierul israelian, Ehud Olmert, ii va cere presedintelui George W. Bush, cu care se intalneste azi la Casa Alba, sa considere Gaza si Cisiordania doua entitati distincte.

Ideea este de a-i lasa pe palestinienii din Gaza sa indure privatiuni sub conducerea unui Hamas izolat si sa-si invidieze confratii din Cisiordania, care ar urma sa beneficieze de sprijin international. Unii comentatori atrag atentia ca acest lucru s-a incercat si dupa victoria Hamas in alegerile palestiniene din ianuarie 2006, iar aceasta politica nu a dat roadele scontate.

Ne puteți urmări și pe Google News