Arestarea în Franţa a zeci de imigranţi nord-africani sosiţi în Hexagon via Italia a stârnit protestele şi condamnările primarului Parisului, socialistul Bertrand Delanoe, dar şi ale organizaţiilor umanitare care au criticat măsurile poliţiei.
În jur de 60 de migranţi ilegali au fost reţinuţi ieri în capitala Franţei şi alţi 15 la Marsilia. Sute de tunisieni au dormit sau mai dorm încă în parcuri, în aer liber sau prin adăposturi puse la dispoziţie de autorităţile locale sau de organizaţiile umanitare. Sunt doar o parte din zecile de mii de imigranţi nord-africani care şi-au părăsit ţările afectate de revoltele din lumea arabă, au traversat Mediterana şi au sosit în Europa prin Italia, ţară care le-a acordat permise temporare de şedere.
Săptămânile trecute, Parisul a expulzat deja mai mulţi migranţi şi a suspendat, temporar, mersul unor trenuri dinspre Italia, care transportau tunisieni dornici să ajungă în Franţa. Ieri, la Marsilia, 15 tunisieni care stăteau într-o piaţă de lângă gară, au fost ridicaţi de poliţie. Bernard Eynaud, reprezentant al Federaţiei pentru Drepturile Omului a observat că acţiunea poliţiei a avut loc într-un moment în care autorităţile locale găsiseră deja un adăpost pentru cei 15 oameni.
La Paris, primarul socialist, partid aflat în opoziţie în parlament, a avut cuvinte mai dure pentru acţiunile guvernului conservator, caracterizând arestările drept „şocante”. El a subliniat că statul ar trebui să oprească operaţiunile „nedemne” ale poliţiei şi ar trebui să pună în aplicare soluţii care respectă mai degrabă „legea internaţională şi demnitatea umană”.
Tunisienii care trăiesc de câteva zile în aer liber la Paris, mulţumită ajutorului organizaţiilor umanitare, au declarat pentru BBC că visul cu privire la o viaţă mai bună s-a transformat deocamdată într-un coşmar. Ei au precizat că doresc în continuare să rămână în Europa, pentru a găsi un loc de muncă.
Presiunea zecilor de mii de migranţi care au sosit în Europa se resimte puternic în statele membre şi va afecta inclusiv regulile care guvernează blocul comunitar. Marţi, Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi au cerut UE ca statele membre să poată reinstitui mai uşor controalele la graniţe în spaţiul Schengen, măsură care, spun unii critici, va afecta libera circulaţie, unul dintre pilonii construcţiei europene.