Virusul ucigaș ne infectează prin sistemele de aerisire. Avertisment dur către OMS

Virusul ucigaș ne infectează prin sistemele de aerisire. Avertisment dur către OMS

Coronavirusul face noi victime la nivel mondial, oamenii s-au infectat în baruri și restaurante, birouri și cazinouri, toate recent deschise, ceea ce amplifică o frică mai veche a oamenilor de știință: virusul rămâne în aer în spațiile închise și circulă prin sistemele de aerisire.

Mai mult de 200 de specialiști au atras atenția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) că noul coronavirus circulă prin aer în spațiile închise, contaminându-i pe cei care nu se protejează, anunță New York Times. OMS susține însă că studiul nu este întemeiat, că nu s-au găsit încă dovezi în acest sens.

Studiul urmează a fi publicat săptămâna viitoare, iar principala sa teză e că noul coronavirus circulă prin sistemele de ventilație, de unde și următoarea recomandare a autorilor: ventilația în spațiile închise trebuie să fie minimă, iar masca de protecție să nu lipsească.

„Noi am susţinut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect”, a spus un reprezentant al OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMS a anunțat că doar persoanele infectate pot contamina cu noul coronavirus, prin strănut sau tușind, vorbind de la o distanță mică cu cineva sau prin contactul direct.

Întrebările care pun omenirea pe jar. Ce nu va reuși vaccinul împotriva noului coronavirus

Persoanele vindecate de forme severe ale COVID-19 dezvoltă anticorpi mai puternici care rezistă mai multă vreme în organism. Pe de altă parte, potrivit unor studii, un vaccin împotriva acestei boli ar putea să aibă efect în cazul infecțiilor pulmonare, dar n-ar putea împiedica răspândirea virusului.

La aproape șase luni de la izbucnirea pandemiei, oamenii de știință încearcă să înțeleagă cum funcționează coronavirusul și de ce se manifestă diferit în cazul pacienților. Conform unui articolul din revista Nature, după şase luni de pandemie, peste zece milioane de cazuri și peste 500.000 de decese, ne confruntăm cu cea mai gravă criză de sănătate publică din ultimul secol.

Oamenii de știință încearcă să stabilească felul în care va arăta imunitatea în cazul infectărilor cu SARS-Cov-2 și cum reacționează anticorpii dezvoltați de organismul uman împotriva bolii. Studiile relevă că anticorpii neutralizanţi contra SARS-CoV-2 rămân puternici câteva săptămâni după infectare, dar ulterior eficienţa lor se diminuează.

„Cu cât este mai puternic virusul, cu atât sunt mai puternici şi anticorpii, care vor dura mai mult timp”, susține imunologul George Kassiotis, de la Institutul Francis Crick din Londra, citat de revista Nature, într-un articol dedicat muncii cercetătorilor la șase luni de la apariția primelor cazuri de COVID-19.

De altfel, specialiștii spun că modele similare au fost observate şi în cazul altor infecţii virale, inclusiv în cazul Sindromului Respirator Acut Sever (SARS). Cei mai mulți pacienți bolnavi de SARS au pierdut anticorpii după câţiva ani, însă cei care au dezvoltat forme severe și s-au vindecat, anticorpii au rezistat și 12 ani.

Pe de altă parte, în cazul SARS-CoV-2, imunitatea ar putea fi generată şi de alte celule imune, precum celulele T care contribuire la dobândirea imunității pe termen lung.

Oamenii de știință vor să afle, însă, de ce anumite persoane simptomele bolii, în vreme ce altele contactează forme severe, chiar fatale. Cercetătorii vor să afle ce anume face diferența, ce variante de gene umane ar putea explica aceste aspecte. Astfel, o echipă internaţională a analizat datele genomice a 4.000 de persoane din Italia şi Spania și a oferit primele legături genetice cu formele severe de Covid-19.

Cât de eficient va fi un vaccin

În acest context, cercetătorii și specialiștii în medicină caută să înțeleagă cu ce ne confruntăm și care sunt specificitățile bolii Covid-19 şi ale virusului SARS-CoV-2. Până acum, medicii au stabilit cum se răspândește virusul, cum pătrunde în organism și cum preia controlul asupra celulelor sau cum încearcă organsimul să lupte împotriva sa.

Au fost identificate mai multe medicamente care dau rezultate în cazurile grave și se lucrează la alte scheme de tratament. De asemnea, institute medicale și farmaceutice din întreaga lume s-au concentrate pe descoperirea unor vaccinuri eficiente. Sunt în lucru aproape 200 de potenţiale vaccinuri, primul urmând să ajungă pe piață până la finalul acestui an.

În opinia multora, un vaccin eficient ar putea fi singura șansă a omenirii ca să iasă din această pandemie. În ccondițiile în care guvernele şi industria de profil alocă miliarde pentru dezvoltarea unui vaccin, acesta ar putea fi disponibil într-un timp-record, deşi ar putea să nu fie eficient în totalitate.

Există deja indicii provenind din studiile efectuate pe animale care relevă că vaccinurile ar fi eficiente în prevenirea infecţiilor pulmonare, dar nu și în blocarea infectării în alte zone ale corpului, spre exemplu în nas.

Un astfel de rezultat generează posibilitatea de a fi creat un vaccin anti-Covid-19 care să împiedice forme severe ale bolii, dar nu și răspândirea virusului.

Sursa: New York Times