Virusul gripei aviare, depistat la om. Mutația poate fi mai periculoasă ca Pandemia Covid 19

sursa foto: pexels.com

Lumea medicală este în alertă maximă după ce doi muncitori din Marea Britanie, s-au infectat cu virusul gripei aviare. Oamenii de știință vorbesc despre o mutație, de genul coronavirusului, despre care se spune că a fost transmis de la lilieci.

Cei doi muncitori lucrau la o fermă de păsări din Marea Britanie, și au fost imediat izolați, după ce au fost depistați că sunt infectați cu virusul gripei aviare.

Autoritățile medicale din Regatul Unit au precizat că nu există, pentru moment, nicio dovadă, că virusul s-a transmis de la om la om.

Singurul lucru care a fost confirmat este faptul că cei doi oameni au lucrat la o fermă de găini outoare, unde s-a depistat virusul gripei aviare. La scurt timp, cei doi au fost testați medicali, și confirmați pozitiv.

Ceilalți angajați care lucrau la ferma respectivă au avut rezultate negative.

Se crede că a inhalat virusul

Medicii virusologi bănuiesc că prima persoană infectată a inhalat acest virus, deși nu este clar dacă acesta se transmite pe această cale.

Despre al doilea pacient, nu se cunoaste cu exactitate modul în care a fost infectat. Medicii britanici susțin că infectarea are legătură cu locul de muncă, dar nu pot preciza cum anume a ajuns virusul în organismul bărbatului.

”La nivel mondial nu există nicio dovadă de răspândire a acestei tulpini de la o persoană la alta, dar știm că virusurile evoluează în permanență și rămânem vigilenți la orice dovadă de schimbare a riscului pentru populație. Rămâne esențial ca oamenii să evite să atingă păsările bolnave sau moarte și să urmeze sfaturile oficiale privind raportarea cazurilor, a adăugat a declarat medicul șef, profesorul Susan Hopkins.

Infecția cu virusul gripei aviare poate fi mortală

În cursul anilor trecuți, sporadic au existat cazuri de persoane infectate cu virusul gripei aviare H5.

La momentul respectiv, nu au fost raportate transmiteri de la om la om, dar au existat decese care au avut ca și cauză infectarea cu acest virus.

Cu toate acestea experții rămân precauți și spun că oricând este posibil ca un virus să sufere o mutație, care să provoace o pandemie cum a fost cea de coronavirus, informează stiripesurse.

"La fel ca COVID, virusul gripei aviare se schimbă permanent, nu rămâne niciodată la fel. Nu poți spune că nu se va adapta niciodată, că nu se va schimba niciodată într-un mod care să provoace următoarea pandemie, dar cred că este un risc foarte scăzut în acest moment. Cred că este un risc scăzut să avem o altă pandemie de gripă. Nu va fi această tulpină. Va fi altceva care ne va surprinde”, a spus a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh.