Ministrul chinez de Externe a spus-o pe șleau, denunțând în special acuzațiile lui Donald Trump cu privire la originea noului coronavirus apărut în orașul Wuhan.
Relațiile sino-americane sunt la cel mai scăzut nivel. Duminică, ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto) , nu și-a menajat vorbele când a vorbit despre tensiunea reînnoită dintre cele două țări, de la începutul crizei de coronavirus.
China și Statele Unite sunt „în pragul unui nou Război Rece”, a avertizat el.
Primii pacienți cu noul coronavirus au fost semnalați la sfârșitul anului trecut în orașul chinez Wuhan (centru). De atunci, virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit pe întreaga planetă și a ucis aproximativ 340.000 de oameni.
Donald Trump a acuzat în mod regulat autoritățile chineze, în ultimele săptămâni, că nu au comunicat date cruciale despre gravitatea virusului, despre care crede că ar fi putut fi oprit dacă nu intervenea opacitatea birocratică și secretomania Chinei.
„Pe lângă devastările provocate de noul coronavirus, în Statele Unite se răspândește un alt virus, un virus politic”, a declarat în fața presei șeful diplomației chineze, fără a-l numi însă pe președintele american.
„Acest virus politic profită de orice ocazie pentru a ataca și a defăima China”, a adăugat Wang Yi.
Beijingul și Washingtonul erau deja la cuțite de doi ani, în contextul războiului comercial bilateral, bazat pe suprataxele vamale reciproce, care penalizează comerțul internațional.
Dar noua pandemie cu coronavirus a împins tensiunea dintre cele două puteri pe noi culmi. „Anumite forțe politice americane iau ca ostatic relațiile dintre China și Statele Unite și împing cele două țări noastre în pragul unui nou război rece”, cu această criză a coronavirus, a declarat Wang Yi.
Donald Trump a evocat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească miliarde de dolari ca daune pentru pagubele cauzate de epidemie.
Și Statele Unite au solicitat o anchetă internațională cu privire la originea virusului.
China este „pregătită” pentru cooperarea internațională pentru identificarea sursei noului coronavirus, a declarat Wang Yi. Dar o astfel de cooperare va trebui să nu conțină un „amestec politic”, a avertizat el, scrie Le Point.
Un mesaj străveziu: o investigație internațională cu privire la răspândirea virusului va fi posibilă dacă comunitatea internațională se abține să critice politica internă chineză, inclusiv în Hong Kong.
Președintele chinez Xi Jinping a declarat, luni, că este în favoarea unei „evaluări complete” a răspunsului global la noul coronavirus, odată ce epidemia va fi oprită.
Într-un mesaj video la reuniunea anuală a OMS, liderul de la Beijing a exclus orice eșec al țării sale în gestionarea epidemiei, asigurând că țara sa dat dovadă „ întotdeauna” de „transparență” și „responsabilitate” în această chestiune.