Virus China. Ancheta privind originile Covid-19 este în plină desfășurare, dar are nevoie de cooperarea guvernului chinez. Care nu dă nici un semn.
Virus China. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat pentru Financial Times că este pregătit să trimită o nouă misiune de experți în China. Pentru a investiga originile Covid-19. „Facem presiuni asupra Chinei pentru a oferi acces deplin (achetatorilor) și cerem țărilor să ridice problema în timpul întâlnirilor lor bilaterale - (pentru a îndemna Beijingul) să coopereze”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru FT.
El a precizat că OMS a scris deja guvernului Republicii Populare Chineze, cerând să le dea informații. De asemenea, au anunțat că organizația vrea să trimită o echipă . Bineînțeles „dacă (China) ne permite acest lucru”, a adăugat șeful Organizației Mondiale a Sănătății. Comunitatea internațională nu a reușit să determine cu certitudine originile pandemiei Covid.
Primele cazuri au fost depistate la sfârșitul anului 2019 la Wuhan, în China, sugerând două teorii opuse. Fie o scăpare dintr-un laborator din oraș unde se studiau astfel de virusuri. Sau un animal intermediar care a infectat persoane la o piață locală. Fiind vorba despre teoria bolii contractate de la o anumită specie de liliac. O echipă de specialiști condusă de OMS și însoțită de colegi chinezi investigase China la începutul anului 2021. Virus China.
Virus China. Teoriile specialiștilor
Într-un raport comun, ei au avansat ipoteza potrivit căreia virusul a fost transmis de un animal intermediar. De la un liliac la un om, posibil printr-o piață. Tedros a declarat după aceea că toate opțiunile au rămas „pe masă”, teoriile fiind discutabile. Nu a existat o echipă care să se poată întoarce în China, iar oficialii OMS au cerut în mod repetat date suplimentare. Tedros a declarat în repetate rânduri că OMS nu va abandona investigația și a cerut Beijingului transparență în ceea ce privește schimbul de date, desfășurarea investigațiilor și împărtășirea rezultatelor.
OMS a ridicat cel mai înalt nivel de alertă care fusese instituit pentru pandemie la începutul acestui an. Datorită vaccinurilor, imunității post-infecție și unui tratament mai bun, virusul este acum sub un control mai mare, deși odată cu sosirea toamnei în emisfera nordică, apar noi variante de (popularul-numit) Covid, deși se speră că nu va avea efecte adverse grave și nu se va distribui din nou pe scară largă. Virus China