Virozele ataca, gripa mai asteapta

Virozele ataca, gripa mai asteapta

Peste 68.000 de romani au facut infectii respiratorii in 2006.

Anul trecut, numarul infectiilor respiratorii a crescut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului 2005. In ultimele trei saptamani ale anului trecut, infectiile respiratorii acute crescusera cu 12,5% fata de saptamanile anterioare. Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca este un fenomen normal pentru acest sezon. Nici gripa nu ar trebui sa va ingrijoreze deocamdata.

Pana acum au fost confirmate oficial doua cazuri de gripa, specialistii afirmand ca o epidemie de gripa nu este asteptata in perioada urmatoare.

Cu 14% mai multe pneumonii

Infectiile respiratorii acute au crescut in ultimele trei saptamani ale anului trecut cu 12,5% fata de saptamanile anterioare, a anuntat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, la prezentarea bilantului pe 2006. Astfel, numarul romanilor care au suferit de infectii acute ale cailor respiratorii superioare a crescut cu 11%, in timp ce numarul celor cu pneumonii este mai mare cu 14%.

Totusi, reprezentantii Ministerului Sanatatii afirma ca este un fenomen normal pentru acest sezon. „Numarul total de cazuri de infectii respiratorii a crescut cu 20%, de la 56.396, in 2005, la 68.124, in 2006. Nu este vorba insa despre o epidemie de infectii acute respiratorii. De asemenea, nu au fost inregistrate decese prin afectiuni acute respiratorii”, a afirmat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Infectiile respiratorii acute se transmit prin inhalarea picaturilor de secretie eliminate de bolnavi prin tuse sau stranut ori prin contactul cu mainile contaminate ale bolnavului sau cu diferite obiecte ce apartin acestuia.

Temperaturile ridicate tin gripa la distanta

Potrivit specialistilor, in perioada urmatoare nu este asteptata o epidemie de gripa. La sfarsitul anului trecut, se vaccinasera peste 1.700.000 de persoane, iar in urmatoarele doua luni mai sunt disponibile inca un milion de doze, astfel incat vaccinarile antigripale sa acopere 10% din populatie.

In plus, temperaturile ridicate din ultima perioada ar putea preveni aparitia unei epidemii de gripa. „Nu se poate spune cu exactitate cand va aparea o epidemie de gripa, insa aglomeratia si inceperea scolii sunt, de regula, factori favorizanti pentru raspandirea virusurilor”, afirma repre-zentantul OMS in Romania, Victor Olsavszky.

La sfarsitul anului trecut, erau inregistrate doar doua cazuri de gripa la nivelul intregii tari. „Unul dintre bolnavi a fost infectat cu virusul B, cu risc de transmitere mai mic”, spune Adrian Streinu Cercel, medic la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti.

Preventie

Nu stati mult timp in frig

Evitarea locurilor aglomerate si a persoanelor care tusesc sau stranuta va pot tine departe de viroze sau gripa. De asemenea, nu stati mult timp in frig, aerisiti incaperea in care stati si folositi batiste daca stranutati sau tusiti, va sfatuiesc reprezentantii Ministerului Sanatatii. Spalati-va pe maini cu sapun si imbracati-va in functie de vreme. Consumati fructe si legume proaspete, bogate in vitamine si prezentati-va la medic la primele semne de boala, pentru a preveni complicatiile.

Ne puteți urmări și pe Google News