IL GIORNALE (Italia). Coronavirusul constrânge Italia să intre în carantină de la nord la sud și să își închidă porțile: acum, țara este considerată drept unică zonă protejată.
Luni seară, premierul italian Giuseppe Conte a anunțat măsuri mai drastice și mai stricte, care vor fi valabile de la nord la sud, începând de marți. Astfel, barurile și restaurantele vor trebui să se închidă la ora 18:00; adunările în aer liber și în locuri publice sunt interzise; suspendarea activităților didactice (atât în școli, cât și în universități) a fost prelungită până vineri, 3 aprilie.
O serie de alegeri cu care celebrul virolog italian Roberto Burioni este de acord: „Este o măsură sacră”. Virusul nu trebuie perceput ca un meteorit, ci ca o „amenințare care ne implică pe fiecare dintre noi. Și fiecare dintre noi face diferența”. Așadar, toți suntem invitați la responsabilitate individuală: este necesar să avem „un comportament virtuos, față de noi înșine și față de comunitate”. Guvernul a cerut poporului italian să renunțe la anumite obiceiuri pentru la binele țării: "Toți trebuie să fim dispuși să facem sacrificii. Avem un inamic periculos în fața noastră".
De asemenea, virologul a afirmat că „trebuie să punem în aplicare rezistența”, deoarece Covid-19 a schimbat inevitabil viața fiecăruia dintre noi: „Acum fiecare dintre noi trebuie să rămână acasă”. Putem ieși doar din motive specifice: muncă, sănătate sau necesitate indispensabilă, dar ținând cont întotdeauna de precauțiile necesare: „În primul rând, țineți-vă un metru distanță de ceilalți oameni și spălați-vă regulat pe mâini”.
Profesorul de microbiologie și virologie de la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano a făcut un apel către toți cetățenii italieni: „Trebuie să respectăm regulile sau va fi o catastrofă: dezinfectarea este în regulă, dar o puteți face acasă. Vă explic pe site-ul meu. Este mai ușor decât să preparați un limoncello".
După cum am menționat mai sus, virusul ne-a schimbat și va continua să ne schimbe viețile: este foarte dificil să convingem oamenii să își revoluționeze propriile obiceiuri. Dar trebuie să luăm în considerare că Coronavirusul "lovește cu lașitate în propensiunea noastră către fizicitate, de la strângeri de mână la îmbrățișări. Dar combaterea depinde de noi". Odată cu trecerea zilelor, situația apare din ce în ce mai dramatică: angoasa se luptă „cu comportamentul corect”. În sfârșit, Burioni a concluzionat astfel: „Apoi, vom avea timp să recuperăm timpul pierdut”. (Rador)