Judecătorul Virgil Andreieş a fost ales astăzi, cu unanimitate de voturi, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Până în acest moment, Virgil Andreieş a ocupat funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Cluj.
În ceea ce priveşte funcţia de vicepreşedinte, aceasta va fi ocupată de procurorul Bogdan Licu, el fiind votat cu unanimitate de voturi. Potrivit regulamentului Consiliului, mandatul de preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliului este de un an şi nu poate fi reînnoit.
Înainte de a-şi prezenta proiectul de management prentru conducerea CSM, judecătorul Virgil Andreieş a declarat că încrederea în sistemul judiciar se află la un nivel scăzut, ceea ce implică efectiv o problemă de securitate, relatează Mediafax.
Magistratul a arătat că diversitatea raporturilor juridice, amploarea şi diversificarea infracţionalităţii, a corupţiei îl determină să susţină că fără un sistem judiciar puternic, aceste probleme ating interesul major al statului.
Băsescu a criticat deciziile luate de Lidia Bărbulescu, cea care a avut mandatul de preşedinte al CSM până astăzi. Carte de vizită
Virgil Andreieş are 48 de ani şi a absolvit în 1989 Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.
- Noul preşedinte CSM este judecător din 1993, atunci când a ajuns să ocupe un post la Judecătoria Bistriţa. Anterior, el a activat, timp de trei ani, ca juris-consult la o firmă privată.
- În 1997, Andreieş a devenit judecător la Tribunalul Bistriţa, însă a fost detaşat, pentru încă un an, la fostul loc de muncă, Judecătoria Bistriţa.
- În 1998 şi-a ocupat postul la Tribunalul Bistriţa, unde a rămas până la jumătatea anului următor, atunci când a devenit judecător inspector la Curtea de Apel Cluj.
- În 2001 a fost delegat la conducerea Secţiei Penale a Curţii de Apel Cluj, unde a rămas până în iulie 2003, atunci când a devenit vicepreşedinte al aceleiaşi instanţe.
- Un an mai târziu, în 15 iulie 2004, a devenit preşedinte al Curţii de Apel Cluj.
- Andreieş a fost ales în CSM în 12 ianuarie 2005.
Noul preşedinte al CSM s-a remarcat prin conflictul public cu judecătorul Cristi Dănileţ, fost consilier al ministrului Monica Macovei. Dănileţ a descris anul trecut, la un seminar cu presa, mecanismul corupţiei în sistemul judiciar, fără a da însă exemple concrete. Judecătorii Curţii de Apel Cluj, printre care s-a numărat şi fostul preşedinte Virgil Andreieş, au sesizat CSM faţă de afirmaţiile lui Dănileţ, pe motiv că ar fi afectată reputaţia magistraţilor clujeni.
Licu, în echipa care a anchetat răpirea jurnaliştilor în Irak
Bogdan Licu, în vârstă de 39 de ani, este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, membru al Asociaţiei Magistraţilor din România, membru cu activitate permanenta al CSM din anul 2005.
Bogdan Licu a facut parte din echipa de anchetatori trimisă la Bagdad de Parchetul de pe lângă ICCJ, pentru anchetarea modului în care au fost răpiţi în Irak cei trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, şi irakiano-americanul Mohammad Munaf.