Vipera de fâneaţă, găsită după 61 de ani la Cluj. Are o istorie zbuciumată

Sursa foto: descoperă.ro

Vipera de fâneață, specie considerată dispărută, descoperită după 61 de ani lângă Cluj-Napoca. Căutările au fost făcute cu ajutorul unor câini specializați aduși din Ungaria.

Vipera de fâneață , o specie considerată dispărută, a fost confirmată după 61 de ani lângă Cluj-Napoca. Anunţul a fost făcut de Milvus Group pe pagina de Facebook.

Cum a fost găsită vipera de fâneaţă

24 de participanți au căutat specia alături de o unitate canină de căutare a viperelor din Ungaria, relatează asociația. Au fost vizitate opt situri istorice. Respectiv areale care mențin habitate potențiale pentru aceste vipere.

„Este extrem de important să menționăm faptul că în căutarea noastră am fost sprijiniți și de unitatea canină de căutare a viperelor a Parcul Național Kiskunság din Ungaria. Edvárd Mizsei, coordonatorul proiectului EU LIFE pentru conservarea viperelor de fâneață din Ungaria. Ciobănescul său german Tomi au participat și ei la căutare”, se menţionează în postare.

Căutările au durat cinci zile.

Sursa foto: Wikipedia

Reptila, pe cale de dispariţie în România

Vipera de fâneață este una dintre cele mai amenințate specii de șerpi din Europa. În România populația este estimată la câteva sute de exemplare.

În prezent, se cunosc 8 locații în care trăiește vipera de fâneață, din regiunea Cluj Napoca până la pajiștile din vecinătatea localității Mihalț (județul Alba).

„Am dori să mulțumim Direcției Parcului Național Kiskunság pentru sprijinul neobosit acordat de mai mulți ani activităților noastre de conservare a viperelor de fâneață”, se precizează în postare.

Vipera de fâneață a avut parte de o existență zbuciumată de-a lungul istoriei sale comune cu omul. Această subspecie caracteristică pajiștilor stepice a fost persecutată datorită temerilor că ar fi periculoasă.

A fost capturată și comercializată ca animal de companie și posibil otrăvită cu substanțe chimice utilizate în agricultură. Însă cea mai mare amenințare a acestei subspecii, odată larg răspândită, a fost și este în continuare distrugerea habitatelor sale, mai ales datorită modificărilor în utilizarea terenurilor.

Ce este vipera de fâneață

Vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis) este o subspecie a viperei de stepă, pe cale de dispariție în Europa. Singurele locuri în afară de România unde mai poate fi găsită sunt Ungaria și Franța.

Pentru o specie veninoasă, veninul ei este destul de slab. Ceea ce, probabil, este în corelaţie cu hrana pe care o consumă în mod preponderent: greieri, cosaşi și lăcuste.

Cum vipera de fâneață este una dintre puținele specii de șerpi din Europa care se hrănește intens cu insecte, ea necesită pajiști bogate în biodivesitate. Şi nu poate supraviețui nici măcar temporar în condițiile nefavorabile din pajiștile suprapășunate.