Viper-E, „bunica” micro-munițiilor moderne

Viper-E, „bunica” micro-munițiilor moderne

Pe măsură ce militarii revin la luptele convențională, după ce au petrecut mai bine de un deceniu luptând împotriva insurgențelor, aduc cu ei și o serie de tehnologii dezvoltate pentru contrainsurgență, potrivit NationalInterest.

O inovație importantă care încearcă să schimbe modul în care poate funcționa sprijinul aer-sol este dezvoltarea unei noi clase de „muniții cu microacuratețe”: rachete ghidate, bombe și rachete care cântăresc în jur de 20 kg sau mai puțin.

GBU-44 / B Viper Strike a fost un soi de străbunică a acestor muniții, mai scrie NationalInterest.

La începutul Războiului Global împotriva Terorismului, cea mai mică muniție disponibilă pentru platformele aeriene era AGM-114 Hellfire. Ca rezultat, MQ-1 Predator Hellfires a devenit o platformă omniprezentă de sprijin aerian ușor (CAS).

Nevoia unei muniții UAV mai bune a determinat dezvoltarea primelor micro muniții. GBU-44 / B Viper Strike, o versiune adaptată a submuniției Brilliant Anti-Tank, a fost deschizătoare de drumuri.

Pentru a transforma o submuniție BAT într-un Viper Strike GBU-44 / B, dispozitivul original de căutare a rachetelor BAT a fost îndepărtat și în locul său a fost instalat Semi-Active Laser (ASAL), ceea ce l-a făcut complet ghidat cu laser.

Capacitatea GPS a fost, de asemenea, adăugată ulterior dispozitivului de căutare, ceea ce a permis ca GBU-44 / B să fie tras de la o distanță mai mare. Microfoanele direcționale de pe vârfurile aripilor BAT au fost de asemenea îndepărtate și înlocuite cu tije simple. În cele din urmă, focosul „precursor” al BAT a fost eliminat, deoarece GBU-44 / B nu a fost conceput pentru a lovi armuri grele.

Dar letalitatea a fost o problemă pentru GBU-44 / B și a dus, în cele din urmă, la scoaterea sa din uz. Probabil din cauza focosului mic, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale a Armatei Statelor Unite a întrerupt treptat utilizarea armei din cauza „eșecului ei de a atinge performanța letală”. Northrop Grumman a vândut proiectul către MBDA în 2012, iar armata și-a retras flota de UAV-uri Hunter în 2015.

MBDA, un dezvoltator și producător european de rachete, comercializează în continuare GBU-44 / B sub numele de „Viper-E”. Dar interesul pentru ele este extrem de scăzut.

GBU-44 / B rămâne însă precursor interesant al micro munițiilor moderne, după ce a dovedit că conceptul are valoare și poate fi eficient pe câmpul de luptă.

Ne puteți urmări și pe Google News