Editura Evenimentul si Capital

S-a PRĂBUȘIT unul dintre MILIONARII ROMÂNIEI. DECIZIA INSTANȚEI este ZDROBITOARE

Autor: | | 0 Comentarii | 60350 Vizualizari

Unul din marii moguli ai Iașului după ’90 a ajuns să tremure pentru libertatea sa. A pierdut toată averea, iar condamnarea lui este cel puțin dramatică. Sentința nu este definitivă. Viorel Roman (57 de ani) este un discret om de afaceri ieșean. De-a lungul ultimilor 25 ani s-a remarcat ca un puternic jucător imobiliar.

Despre Roman se spune că ar fi primul milionar în euro pe care l-a dat Iașul, iar începuturile lui în business și primele afaceri cu caimac sunt puse pe seama relației privilegiate pe care a avut-o cu PF Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Viorel Roman a intrat în afaceri în primii ani de după 1990. A început cu comerțul de alimente, apoi cel de produse petroliere, presa locală menționându-l chiar drept reprezentant pe Iași al Lukoil.

Și-a cultivat relațiile personale cu oameni bine ancorați în sistemul politic și de business din România. A fost nașul de cununie al cuplului Angela Similea – Victor Surdu. A fost considerat un apropiat al prințului Sturdza.

Conform jurnaliștilor de la reporteis.ro, acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Sentința a fost pronunțată acum câteva săptămâni de o instanță din Alba Iulia.

Judecătorii au decis că acsta trebuie să achite suma de 3,1 milioane de lei constând în daune materiale și morale. Cinci imobile ale acestuia, aflate în sectorul 6 din București, au rămas sub sechestru. Sentința nu este definitivă, omul de afaceri ieșean înaintând deja acțiunea de apel.

Afacerile care au dus la această condamnare s-au petrecut în anii 2007-2008 și au inclus trei societăți. În acea perioadă, între firmele Albaplast, a Anei Oniga, și Iorom Trading, a lui Romeo Gangler, s-au încheiat mai multe contracte și antecontracte imobiliare.

În vara anului 2008, între Romeo Gangler și Scala Real Estate Iași, reprezentată de Viorel Roman, s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare. În schimbul a 1,5 milioane de euro, firma controlată de Roman a intrat în posesia a două suprafețe de teren arabil în Timișoara, una de 2,5 ha și cealaltă de 5 ha. În decembrie același an, Romeo Gangler a trimis o adresă firmei ieșene prin care a solicitat ca suma de 2,6 milioane de lei pe care o mai avea de luat de pe urma vânzării terenului arabil să fie virată de Scala Real Estate către Albaplast. Acest lucru pentru că Iorom Trading avea o datorie mai veche la Albaplast.

Viorel Roman a făcut bani cu benzină, apoi cu confecțiile și, iar cele din urmă, cu imobiliarele, de la care i s-a tras și prăbușirea

Documentul a fost oficializat pe 26 ianuarie 2009. Firma ieșeană s-a angajat să plătească cei 2,6 milioane de lei către Albaplast „la data vânzării de către cesionar (Scala Real Estate – n.r.) a terenului extravilan arabil, în suprafață de 50.000 mp, deținut în mun. Timișoara, indiferent de prețul ce urma să fie încasat, vânzare care urma să aibă loc până la data de 26.12.2010”, se arată în motivarea instanței.

Cu alte cuvinte, Roman urma să achite 2,6 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 660.000 de euro) către Albaplast, firma Anei Oniga. În plus, pe 9 martie 2009, a fost înscrisă o notare în cartea funciară a terenului de 50.000 mp drept garanție de achitare a creanței Scala Real Estate către Albaplast. De aici, însă, lucrurile s-au complicat teribil.

Câteva luni mai târziu, între Scala Real Estate și Albaplast a fost încheiat un prim act adițional: firma ieșeană urma să achite 300.000 de lei până la 27 decembrie 2010, iar diferența de 2,3 milioane lei până la 27 iunie 2011. Așadar, termenul de plată a fost împins, iar firma ieșeană a emis un bilet la ordin scadent pe 27 decembrie 2010.

În acest interval, Ana Oniga, la solicitarea lui Viorel Roman, a fost de acord să semneze o declarația notarială la Alba Iulia prin care Scala Real Estate să constituie garanție imobiliară în favoarea Direcției Generale a Finanțelor Publice Iași, asupra terenului extravilan în suprafața de 50.000 mp. Câteva luni mai târziu, Roman a chemat-o pe Oniga la Iași să semneze un alt document. Astfel, pe 11 octombrie, a fost autentificată declarația notarială a Anei Oniga care preciza, de această dată, că este de acord ca societatea Scala Real Estate să solicite radierea din cartea funciară a municipiului Timișoara a contractului de cesiune de creanță.

Din a doua declarație notarială „lipsește însă întregul pretext privitor la necesitatea constituirii de către autoritățile financiare a unui gaj, în vederea garantării plăților eșalonate de către Scala Real Estate față de ANAF Iași”, se arată în motivare. Adică, Oniga a pierdut garanția însemnând terenul din Timișoara.

În aceeași zi, tot pe 11 octombrie 2010, între Scala Real Estate și Albaplast a fost încheiat un nou adițional potrivit căruia părțile au convenit prelungirea termenului de plată a cesiunii până la data de 26 decembrie 2012. Actul a fost semnat de Roman în locul Zânei Chiriac, sora acestuia, cea care îndeplinea funcția de administrator a firmei.

Pe 17 decembrie 2010, la insistențe Anei Oniga, firma ieșeană a emis alte două bilete la ordin, fiecare în valoare de 300.000 de lei, cu scadența pe 28 ianuarie 2011. Tot la solicitarea Anei Oniga a mai fost emis un bilet la ordin, tot de 300.000 de lei, scadent la 26.02.2011, acesta fiind semnat de Viorel Roman.

Toate aceste bilete la ordin pe care Ana Oniga a încercat să le încaseze au fost refuzate la plată. Motivul: lipsa mandatului semnatarului. Cu alte cuvinte, plățile nu s-au putut realiza pentru că Roman sau celelalte persoane din firmă care au semnat biletele nu aveau specimen de semnătură în bancă. Pe lângă afaceri, Viorel Roman s-a apropiat de Ana Oniga. Omul de afaceri ieșean și-a manifestat și i-a botezat fiica acesteia. Susținând că în continuare sunt o familie, a concertat mutarea sediul Albaplast la Iași în vederea intervenirii în procedura insolvenței acestei din urmă societăți și lichidarea bunurilor”, se arată în motivarea instanței.Ana Oniga a primit de la Viorel Roman doar 5.000 de lei, un cadou de Sărbători, din cei 2,6 milioane de lei

Judecătorii au precizat: „Inculpatul Roman Viorel, în calitate de reprezentant - administrator împuternicit - al Scala Real Estate SRL, a indus în eroare partea civilă cu ocazia încheierii și executării contractului de cesiune de creanță și a menținut-o pe aceasta în eroare pe parcursul anilor 2009-2015 prin diferite tertipuri”.

LIVE VIDEO Suedia-Romania SE JOACA ACUM! Vezi meciul ONLINE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI