Violeta Alexandru le cere patronilor „să nu îi lase pe salariați fără sprijin”

Violeta Alexandru le cere patronilor „să nu îi lase pe salariați fără sprijin”

Ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, a declarat joi, în contextul situației privind coronavirusul, că invocarea clauzelor de forță de majoră din Codul Muncii și contractele de muncă, de către firmele românești, ar trebui să fie ultima soluție, pentru că i-ar lăsa pe salariați fără niciun sprijin.

„Am observat, din păcate și subliniez acest lucru, din păcate, că pe fondul acesta de criză și pe tensiunea pe care o resimt în societate, unii angajatori au trecut deja la soluții radicale. Este adevărat, sunt oameni care probabil făcându-și o evaluare a veniturilor din companie, respectiv a perspectivelor de a se angaja în relații contractuale cu diverși clienți pentru a genera venituri, văd în acest moment că situația financiară a companiei lor este în pericol, este într-un impas major.

Însă am constatat că într-adevăr, există o tendință, pe fondul evaluării disponibilului financiar și în general pe fondul stării de tensiune din societate, ca unele companii să apeleze la clauzele privind forța majoră. În opinia mea, aceasta ar trebui să fie ultima soluție și temeinic justificată", a spus Violeta Alexandru, la RFI.

Violeta Alexandru atrage atenția că „forța majoră înseamnă că de mâine îi spui angajatului să nu mai vină la serviciu, iar acest om, în condițiile în care i se invocă acest articol, rămâne fără indemnizație de șomaj, rămâne fără niciun fel de sprijin”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din perspectiva angajatorului care nu mai are resurse să acopere plata salariului are anumite justificări, dar eu cred că toți trebuie să ne gândim la impactul social pe care o asemenea măsură îl are și să încercăm (...), chiar dacă suntem presați de toate aceste probleme, avem datoria să ne gândim la angajați și să nu-i punem în situația de a le spune printr-un mesaj trimis prin telefon, așa cum am văzut că se mai întâmplă sau printr-o scurtă informare <peste o oră nu mai lucrezi> sau <de mâine să nu mai vii la serviciu>. Este un șoc și pentru ei, așa cum este și pentru angajator și cred că avem datoria să încercăm să gestionăm rațional și cu puțin mai multă grijă aceste situații", conchis Violeta Alexandru.