Violenţele interetnice se aprind şi în Bulgaria

Autorităţile de la Sofia au intervenit local pentru a stăvili furia împotriva romilor. Astfel de incidente par să se propage însă în estul Europei.

Vremea impunităţii a luat sfârşit în Bulgaria odată cu violenţele interetnice din sudul ţării, a avertizat ieri şeful executivului de la Sofia, Boiko Borisov. Mesajul său a fost adresat liderului comu nităţii rome din satul Katuniţa, Kiril Raşkov, supranumit Ţarul Kiro, cel aflat la originea violen ţelor interetnice de la sfârşitul săptămânii trecute.

"Ţarul Kiro nu va mai continua să trăiască în felul în care a făcut-o până acum, în ultimii 22 de ani. Acest grup este o mare problemă pentru stat deoarece formează grosul şo merilor şi al celor fără educaţie", a adăugat premierul bulgar, referindu-se la ghetoul locuit de minoritatea romă şi controlat de interlopul Kiro. Afacerile acestuia sunt acum investigate minuţios de procurori, a mai dezvăluit Borisov care a făcut apel ca aceste incidente să nu fie folosite în interes electoral.

Tensiunile în întreaga regiune a oraşului Plovdiv au escaladat după ce mai mulţi asociaţi ai lui Raşkov au călcat vineri cu maşina un consătean, un tânăr de 19 ani, Angel Petrov. Potrivit martorilor, şoferul a acţionat cu intenţie şi a încercat să calce şi alţi bulgari, în microbuz aflându- se mai mulţi romi care se întorceau de la o petrecere. Incidentul a provocat imediat un val de proteste şi violenţe care au culminat, sâmbătă noaptea, cu atacuri asupra proprietăţilor lui Raşkov. Actele de răzbunare ar fi fost puse la cale de câteva sute de suporteri ai unei echipe locale de fotbal, o bună parte dintre aceştia fiind deja arestaţi, potrivit portalului Novinite.com. Un alt tânăr bulgar a murit în timpul violenţelor.

Sentinţă simbolică pentru Ţarul Kiro

Anchetatorii au descoperit că unul din nepoţii Ţarului Kiro, autoproclamat lider al romilor din toată Bulgaria, publicase pe Facebook, cu doar o zi înainte ca tânărul de 19 ani să fie ucis, un mesaj de ameninţare la adresa acestuia: "cel care îmi este duşman va muri într-un accident de circulaţie". Deşi situaţia s-a calmat în sat, după mobilizarea a sute de poliţişti şi pompieri, locuitorii din Katuniţa au avertizat autorităţile că nu îşi vor găsi pacea până când clanul Raşkov nu va fi deportat din sat.

Disociindu-se de Ţarul Kiro, staborul ţiganilor din Bulgaria l-a condamnat simbolic la moartea pe liderul romilor din Katuniţa. Chiar şi aşa, violenţele nu s-au limitat doar la satul de lângă oraşul Plovdiv, vizitat ieri atât de premierul Borisov, cât şi de pre şedintele Gheorghi Părvanov. În noaptea de duminică spre luni şi în cursul zilei de ieri, mai mulţi tineri extremişti bulgari au atacat indivizi de etnie romă în oraşele Varna şi Burgas.

Un comitet de criză a fost înfiinţat la Plovdiv. "Nu contează dacă ne placem reciproc sau nu, trebuie să trăim împreună pentru că nu există o alternativă", a subliniat premierul Borisov. Atât el, cât şi preşedintele Părvanov au recunoscut că poliţia a reacţionat lent pe fondul tensiunilor interetnice din Katu niţa, mai ales că tatăl tânărului ucis depusese plângere după ce fiul său primise ameninţări din partea membrilor clanului Raşkov. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9KCvhehSikU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6BgOAhy8PZ8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

FENOMEN

Probleme similare în Ungaria şi Cehia

Incidente similare s-au înregistrat recent şi în Ungaria şi Cehia. În 2009, în ţara vecină s-a înregistrat un val de atacuri împotriva romilor. În cele peste 50 de agresiuni la adresa acestora, 10 reprezentanţi ai etniei şi-au pierdut viaţa. În majoritatea cazurilor, ei au fost atacaţi cu arme de foc, grenade sau cocteiluri Molotov. Pentru depistarea vinovaţilor, autorităţile de la Budapesta au apelat atunci la ajutorul FBI-ului. Violenţele au reizbucnit însă în această primăvară. La Gyongyospata, un sat din estul Ungariei, confruntările dintre reprezentanţii unei grupări de extremă dreapta şi romi s-au soldat cu patru răniţi. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/vXr6leA6134" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Şi în Cehia, în nordul Boemiei, au luat amploare, luna aceasta, conflictele dintre localnici şi romii stabiliţi în zonă. O serie de ciocniri izolate, dar brutale, s-au transformat într-o mişcare populară, în mai multe localităţi situate de-a lungul graniţei de est a Germaniei. Ministrul ceh de interne a trimis un detaşament de poliţie de 250 de oameni în apropiere de graniţa cu landul german Saxonia, pentru a preîntâmpina noi conflicte.