Violențele au escaladat după ce un grup de palestinieni a aruncat cu pietre în forțele de orine. Polițiștii au răspuns cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Peste 150 de persoane au fost rănite, iar alte 400 au fost arestate.
Ciocniri violente au avut loc între palestinieni și polițiștii israelieni, la Ierusalim, într-o zi sfântă. Violențele s-au derulat în interiorul și în jurul moscheii al-Aqsa din orașul vechi. Potrivit datelor raportate până în prezent peste 150 de persoane au fost rănite și 400 au fost arestate de forțele de ordine.
Violențele au început încă de la primele ore ale dimineții. Mai multe videoclipuri postate în mediul online au arătat că un grup de palestinieni care demonstra în fața moscheii au aruncat cu pietre și petarde. La rândul lor, polițiștii au răspuns cu grenade asomatoare și gaze lacrimogene.
Mulți răniți
Potrivit autoritățior palestiniene peste 150 de persoane au fost transportate la spital cu răni cauzate de gloanțe de cauciuc și grenade asomatoare, precum și răni suferite în urma bătăilor încasate de la polițiștii israelieni. Printre cei răniți s-ar fi numărat și un cameraman, Rami Khatib, care s-a ales cu o mână ruptă.
Poliția susține că a intervenit după ce mai mulți bărbați mascați au adunat pietre în găleți negre și se pregăteau de un atac. Au postat și imagini care să se susțină afirmațiile. La rândul lor, forțele de ordine au anunțat că mai mulți polițiști au ajuns la spital după ce au fost răniți. Aproximativ 400 de persoane au fost arestate.
Ca să liniștească spiritele polițiștii au pătruns și înteriorul moscheii, dar au făcut acest lucru încălțați fapt care este considerat o mare lipsă se respect în lumea musulmană.
Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a lăudat însă forțele de securitate, spunând că au acționat cu sensibilitate și determinare. ”Revoltele din această dimineață de pe Muntele Templului sunt inacceptabile și sunt împotriva spiritului religiilor în care credem”, a spus oficialul.
Atacuri violente
Acest incident violent care s-a petrecut în centrul Ierusalimului vine după o serie de atacuri în Israel şi operaţiuni israeliene în Cisiordania, un alt teritoriu ocupat din 1967 de statul evreu. De pe 22 martie, Israelul a fost ţinta a patru atacuri, primele două efectuate de arabi israelieni care au legături cu organizaţia jihadistă Stat Islamic (IS) şi ultimele două de palestinieni din regiunea Jenin a Cisiordaniei.
Atacurile s-au soldat cu moartea a paisprezece persoane. În plus, 21 de palestinieni, inclusiv atacatori, au fost ucişi în urma conflictelor de la acea dată, potrivit unui bilanţ al AFP.