Ciocniri între forţele de ordine şi demonstranţi au avut loc, ieri, în Chile, după difuzarea unui documentar în care era omagiat fostul guvern militar condus de generalul Augusto Pinochet.
Primarul capitalei ţării, Santiago, Pablo Zalaquett, a spus că poliţiştii au fost atacaţi în mai multe zone din centrul oraşului. În plus, au existat multe pagube cauzate de distrugerea proprietăţilor. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a împrăştia demonstranţii.
După proiectarea documentarului, susţinătorii fostului general, care vorbeau despre dreptul la liberă exprimare, s-au bătut cu rudele victimelor aceşâlui regim, care au fost revoltate de tonul filmului. Primarul a declarat că sute de manifestanţi anti-Pinochet s-au organizat în grupuri şi au continuat să lanseze atacuri coordonate, în centrul oraşului Santiago, la câteva ore după încheierea proiecţiei de la teatrul Caupolican.
"Aşa cum am mai spus, eu aş fi preferat ca evenimentul să nu aibă loc, pentru că ştiam toţi ce urma să se întâmple", a afirmat Zalaquett. "Chile are nevoie să privească înainte. Suntem obosiţi. Mulţi spun că au ieşit pe străzi pentru a apăra drepturile omului, dar, de fapt, au ieşit în stradă pentru a distruge şi a jefui", a spus edilul. Glorificarea unui dictator
Generalul Pinochet a condus o lovitură de stat contra preşedintelui marxist al Chile, ales democratic, Salvador Allende, în 11 septembrie 1973 şi a rămas la putere până în 1990. Guvernul chilian estimează că peste 3.000 de oameni au fost ucişi în intervalul de timp în care Pinochet s-a aflat la putere, printre aceştia numărându-se victime ale căror cadavre nu au fost găsite niciodată. Alte mii de oameni au fost torturaţi, arestaţi sau forţaţi să fugă în exil în timpul mandatului său. Rudele victimelor au spus că documentarul este "insensibil" şi ridică în slăvi un regim extrem de brutal, condus de fostul general. Organizatorii au replicat, însă, că filmul vrea să-l arate pe Pinochet exact aşa cum era, şi nu cum l-ar fi descris mass-media, ca un dictator crud. Evenimentul a devenit unul dintre cele mai importante pro-Pinochet, de la moartea acestuia în 2006.