Sindicatele din învățământ, alarmate de violența care a izbucnit în școli. Cer măsuri urgente

Sindicatele din învățământ, alarmate de violența care a izbucnit în școli. Cer măsuri urgente Sursa foto: Marmogar | Dreamstime.com

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) subliniază necesitatea unei abordări strategice pentru contracararea fenomenului de violență în școli. Organizația accentuează importanța implicării nu doar a sistemului educațional, ci și a familiilor și autorităților publice în acest demers educativ.

Prin urmare, FSLI atrage atenția asupra acestui risc continuu al bullying-ului și agresiunilor care pot avea loc în orice instituție de învățământ din România.

Școlile au nevoie de o strategie pentru a combate fenomenului de violență în școli

Sistemul de educaţie din România îşi arată din nou vulnerabilitatea în faţa cazurilor de violenţă şi abuz, fie că vorbim despre situaţia de la Şcoala «Nicolae Titulescu» din Capitală sau de cazul profesoarei din cadrul Colegiului Naţional «Alexandru Papiu Ilarian» din Târgu Mureş care a fost bătută cu pumnii şi picioarele de un elev.

Ambele situaţii ne arată că deşi avem cadrul legislativ prin care să prevenim şi să combatem astfel de situaţii, ceea ce lipseşte este coerenţa unei strategii clare de conştientizare şi de intervenţie”, afirmă reprezentanţii FSLI, marţi, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sindicaliștii evidențiază că este îngrijorător modul în care spațiul școlar, menit să fie unul de combatere a fenomenului de violență în școli, devine cu ușurință un mediu al insecurității și al fricii, atât pentru elevi, cât și pentru personalul din sistemul de învățământ.

Ei susțin că Guvernul României ar trebui să abordeze acest subiect cu o mai mare seriozitate și să nu rămână pasiv față de fenomenul care generează situații grave.

Violență în școli

Bullying. Sursa foto: dreamstime.com

Familia și autoritățile statului trebuie să se implice în combaterea violenței

FSLI evidențiază că avem nevoie de un plan național pentru a combate acest fenomen de violență în școli. Potrivit acestora, asemenea incidente nu ar trebui ascunse sau ignorate. Orice abatere trebuie să fie remediată, iar cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere.

„O amplă campanie de conştientizare în ceea ce înseamnă combaterea violenţei de orice gen este absolut necesară în unităţile de învăţământ şi totodată trebuie elaborat un plan de măsuri prin care să fie descurajat acest fenomen.

Nu doar şcoala trebuie să fie responsabilă de acest proces educativ, ci şi familia, precum şi autorităţile statului. Dacă în acest lanţ nu se intervine de la un capăt la altul, vom creşte generaţii de copii abuzaţi sau abuzatori”, afirmă reprezentanţii FSLI.

Conform sindicaliștilor, în școală ar trebui să existe un mediu al respectului reciproc, însă acest obiectiv nu poate fi atins dacă autoritatea cadrelor didactice este constant subminată.

Violență în școli. E nevoie de o lege pentru protejarea cadrului didactic

FSLI reiterează apelul pentru adoptarea unei legi privind protecția cadrelor didactice, subliniind că organizația a propus o astfel de inițiativă legislativă Parlamentului.

Cu toate acestea, parlamentarii nu au recunoscut importanța acestui act normativ și au tratat proiectul cu indiferență.

Violență în școli

Sursa foto: Arhiva EVZ

Sindicaliștii susțin că, în absența unei astfel de legi, șansele de a preveni agresiunile împotriva cadrelor didactice ar fi mult mai mici.

„Violenţa nu este o soluţie, nu este un răspuns şi cu atât mai mult nu poate fi un comportament tolerat în locul în care ne creştem copiii. Avem nevoie de un plan coerent de măsuri prin care să descurajăm orice fel de acţiune de acest gen.

Dacă nu acţionăm cât mai repede nu mai putem ajunge să corectăm, ci doar să vindecăm răni fizice şi psihice pe care agresorii le provoacă celor agresaţi.

Părinţii, elevii şi autorităţile statului trebuie să facă front comun cu cadrele didactice când vine vorba despre această schimbare necesară, prin care să aducem în şcoli liniştea, siguranţa şi respectul", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI despre fenomenul de violență în școli.