Violența în familie. Zeci de români, evacuați cu forța de poliție după ce și-au agresat rudele

Violența în familie. Zeci de români, evacuați cu forța de poliție după ce și-au agresat rudele

Amploarea cu care au loc violențele în familie iese la iveală odată cu intrarea în vigoare a reglementărilor legale care îi obligă dar și le dă dreptul polițiștilor să ia măsuri împotriva scandalagiilor.

În primele zece zile de la intrarea în vigoare a Ordinului comun emis de MAI și Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS) prin care se pune în aplicare Legea Violenței domestice, promulgată de președintele Klaus Iohannis, în iulie 2018, au fost înregistrate 150 de cazuri, la nivel național.

Un soț care amenința cu un cuțit soția și fiica a fost, deja, evacuat din casă, pe 3 ianuarie, în comuna Pipirig, din județul Neamț, fiind obligat să stea la o distanță mai mare de 150 de metri de victimele sale. Acesta este primul caz de violență domestică în care s-a aplicat Ordinul MAI- MMJS. În comuna Lupșa, din județul Alba, de asemenea, pe 5 ianuarie, un bărbat și-a reclamat fratele care amenința cu un cuțit membrii familiei, iar turbulentului i s-a impus obligația de a nu se apropia la mai puțin de o sută de metri de locuință.

Conform noilor reglementări, poliţiştii pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, dacă există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Chiar și atunci când nu este sesizată fapta la 112, polițiștii se pot autosesiza dacă află de astfel de fapte reprobabile. În perioada celor cinci zile, însă, victimele trebuie să apeleze la instanță.

 

București și Brașov, în topul agresiunilor

Cele mai multe cazuri de violență domestică, înregistrate din 28 decembrie 2018, ziua în care a intrat în vigoare ordinul comun, au fost înregistrate în mediul urban, în special în București și în județul Brașov. Din datele furnizate de Poliția Română reiese că 70 la sută dintre cei care și-au agresat soțiile, copiii, frații sau pe cei apropiați provin din mediul urban, acolo unde au fost emise 105 astfel de ordine de protecție. Cele mai multe au fost aplicate în București și în județul Brașov -18. În top se mai află județele Vâlcea - 16, Brăila - 13 și Sibiu -10. În 2018, din ianuarie și până în noiembrie, au fost sesizate 35.623 de infracţiuni din sfera violenţei domestic, 52,3 % în mediul urban şi 47,7 % în rural. Judecătorii au emis 3.438 de ordine de protecţie, cele mai multe la solicitarea victimelor - 3.393. Cele mai multe fapte înregistrate au fost de „lovire sau alte violenţe” – 58,6%, iar majoritatea infracţiunilor au fost comise la domiciliul celor cercetați.