Violență în familie. Și-a bătut concubina, apoi a încercat să fugă

Sursa foto: captură video

Violență în familie. Un bărbat, în vârstă de 28 de ani, cetățean străin, a fost arestat pentru 20 de zile, după ce i-ar fi aplicat concubinei mai multe lovituri, anunță Poliția Republicii Moldova.

Cauză penală pentru violență în familie

Conflictul între cei doi a avut loc în localitatea Buțeni, raionul Hâncești, după care bărbatul ar fi fugit de la fața locului cu o mașină de marca Skoda.

În rezultatul măsurilor întreprinse de polițiștii din raionul  Hâncești, Republica Moldova, acesta a fost localizat și reținut, iar în privința acestuia a fost pornită o cauză penală pentru violență în familie.

Violență domestică. Sursa foto: Vkarafill | Dreamstime.com

Apel public către autoritățile Republicii Moldova

Asociația Obștească „Centrul de Drept al Femeilor” a lansat un Apel public către autoritățile Republicii Moldova, prin care cer recunoașterea noțiunii de „femicid” în legislația Republicii Moldova și investigarea cu diligență a tuturor cazurilor de omor a femeilor. La inițiativa Asociației Obștești „Centrul de Drept al Femeilor”, circa 160 de organizații ale societății civile s-au alăturat apelului public.

„Uciderea cu cruzime a Anei-Maria, tânăra gravidă din Orhei, de către un bărbat, în aprilie 2024, a șocat societatea. Două vieți au fost curmate fără nicio vină. Este o crimă comisă pe bază de gen, o femeie este omorâtă de un bărbat după ce acesta a violat-o și a torturat-o.

Ce i s-a întâmplat Anei - Maria este tragedia a zeci de femei care sunt omorâte anual în Republica Moldova. Aceste cazuri au și o denumire – FEMICID. Din păcate a fost nevoie de o nouă tragedie pentru ca să vorbim cu voce tare despre acest fenomen și ca autoritățile să se mobilizeze. Acest caz se înscrie perfect în cultura de normalizare și justificare a violenței față de femei, care există în societatea noastră. Cazul Anei-Maria ne arată clar cât de lipsite de protecție sunt în continuare fetele și femeile în Republica Moldova, în pofida eforturilor de ajustare a cadrului legislativ și de implementare a prevederilor tratatelor internaționale în domeniu, în special Convenția de la Istanbul în vigoare pentru Republica Moldova din mai 2022”, scrie în Apelul public lansat pe 29 aprilie curent.

Zeci de cazuri de violență în familie, soldate cu decesul victimelor

În Republica Moldova, pentru a asigura monitorizarea cazurilor de violență în familie soldate cu decesul victimelor, în 2021 Centrul de Drept al Femeilor a realizat primul Studiu Național de analiză a cazurilor de deces al victimelor violenței în familie, care a cuprins perioada 2016-2019 . Conform datelor, în Republica Moldova, în anii 2016-2019, 65 femei au fost omorâte din lipsa unui răspuns coordonat și a accesului la servicii specializate pentru femeile cu multiple vulnerabilități. Centrul de Drept al Femeilor a pledat pentru instituirea unui mecanism instituțional de analiză a cazurilor soldate cu deces sau leziuni corporale grave în urma infracțiunilor de violență în familie, pentru prima dată aducând și problema recunoașterii „femicidului” în legislația națională.

Menționăm că, pe 30 aprilie 2024, ora 13:00, în Parlamentul Republicii Moldova se vor desfășura audierile publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave, în contextul cazului tragic soldat cu decesul victimei Ana-Maria.