Vinurile de marcă personală vor putea fi descoperite la un festival desfășurat în Chișinău

Vinuri/Sursa foto: www.facebook.com/vindeautor.md

Republica Moldova. Mai multe vinuri de marcă personală vor putea fi descoperite în cadrul unui eveniment desfășurat în inima capitalei. În zilele de 7-8 septembrie, Festivalul Vinului de Autor va reuni vinificatori și oaspeți în Scuarul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Evenimentul este organizat de Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova.

Degustări variate și muzică live

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a subliniat importanța evenimentului pentru viața din sate. Acesta a remarcat că „vinurile de nișă produse din soiuri autohtone reprezintă un potențial de dezvoltare și pentru turismul rural în Republica Moldova”.

Festivalul vinului de autor: Sursa foto: www.facebook.com/vindeautor.md

Astfel, la festival, participanţii vor avea ocazia să descopere variate arome și să afle mai multe despre vinurile create de micii producători locali. De asemenea, oaspeții vor avea ocazia să se întâlnească cu producătorii de vinuri și să cunoască mai multe despre procesul de vinificație.

În program masterclass-uri cu somelieri renumiți

În timpul degustărilor, participanții vor putea explora o selecție de vinuri de autor, fiecare cu propriul său caracter și istorie. Vor fi expuse ediții limitate și vinuri premiate. La fel, vizitatorii vor putea participa la masterclass-uri cu somelieri renumiți.

Organizatorii evenimentului promit o atmosferă plăcută, cu muzică live și preparate culinare. Nu vor lipsi activitățile pentru toate vârstele.

Evenimentul este realizat cu sprijinul USAID Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului.

Vinuri/Sursa foto: www.beicevrei.ro/

Aceasta este cea de-a doua ediţie a Festivalului Vinului de Autor. Prima ediţie, desfăşurată anul trecut în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a reunit peste 30 de vinificatori.

Exporturile de vin produs în Republica Moldova au crescut în anul 2023 cu 18% în volum și 24% în valoare, comparativ cu anul 2022. Acest fapt indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor. Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile moldovenești, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%.

Potrivit statisticilor, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei. Vinurile moldovenești sunt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii.