Astfel, menţionează magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, în conţinutul sentinţei penale (care nu este, totuşi, definitivă, ci poate fi atacată), inculpatul "Vîntu Sorin Ovidiu l-a ameninţat (pe Sebastian Ghiţă – n.r.) în mod direct cu moartea, cu ruperea contractului, cu pierderea banilor investiţi, dacă nu acceptă condiţiile sale, respectiv schimbarea lui POPA CĂTĂLIN şi implicarea inculpatului în politica editorială. A mai susţinut partea vătămată că textual SORIN OVIDIU VÎNTU i-a spus Eu nu pot să te omor, dar pot să pun pe alţii să o facă pentru mine. De asemenea, partea vătămată a precizat că in prezenţa inc. ILIE ION CEZAR, VÎNTU SORIN OVIDIU i-a spus că poate renunţa la pretenţiile sale şi că poate să-i determine pe oamenii săi să nu îi mai facă probleme dacă acceptă să îi dea lunar, cash suma de 200 de mii de Euro. A mai declarat partea vătămată că inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu l-a ameninţat că dacă nu acceptă plata acestor bani ii va crea probleme în continuare".
Sebastian Ghiță și-a deschis, între timp, propria televiziune de știri, România TV, în vreme ce Realitatea TV este, acum, coordonată de Elan Schwartzenberg.
Pe de altă parte, instanţa nu a găsit, nicio culpă penală lui Sorin Ovidiu Vîntu în cazul incidentelor din 27 martie 2011, când cele două părţi şi-au "etalat" bodyguarzii la sediul Realitatea TV, după ce SOV a pătruns în televiziune. "Se confirmă prezenţa celor doi inculpaţi la sediul Realitatea TV dar nu se poate observa vreo persoană exercitând vreun act de violenţă. În concluzie, instanţa constată fondată apărarea inculpaţilor in sensul că analiza coroborată a tuturor probelor nu confirmă faptele din 27.03.2011 in modul in care au fost expuse in rechizitoriu", menţionează magistraţii Judecătoriei Sectorului 1.
Judecătorii nu cred că Vîntu a împuşcat sute de rakeţi

Din aceeaşi sentinţă penală reiese că judecătorii nu cred în "susţinerile" lui Vîntu, potrivit cărora el ar fi împuşcat şi îngropat în dealurile Moldovei sute de persoane: “În ceea ce priveşte conţinutul concret al afirmaţiilor făcute de inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu, instanţa constată că acesta nu poate fi considerat a reprezenta o acţiune viitoare reală, posibilă, credibilă faţă de susţinerile aparţinând inculpatului Vîntu Sorin OvidiuMăgureanu mi-a dat ok sa împuşc rakeţii … am împuşcat sute, nu zeci… Toată reţeaua de bulibaşi din România lucra pentru mine, ca tine am îngropat prin dealurile de prin Moldova, duceam argintul industrial la italieni, îţi jur pe copii mei că m-am gândit să îţi lichidez toată familia cu tine în frunte -, ţinând seama de conţinutul cu neputinţă de crezut al majorităţii acestor afirmaţii şi de succesiunea lor. Instanţa apreciază că nu pot fi calificate ca având legătura cu realitatea obiectivă afirmaţiile referitoare la dealurile Moldovei şi nici cea privind privind sutele de rakeţi împuşcaţi de inculpat".
…dar cred că Seby Ghiţă s-a speriat de ameninţările cu distrugerea imaginii

Pe de altă parte, judecătorii au considerat că SOV a avut de gând să-i creeze o "stare de temere" managerului Realitatea TV, Seby Ghiţă: "În mod evident aceste afirmaţii privind compromiterea imaginii părţii vătămate de către inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu prin mass- media (dacă nu urmează o anumită atitudine dorită de inculpat in derularea relaţiilor contractuale) sunt credibile, au legătura cu realitatea obiectivă, pot fi puse in practică de către inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu, în condiţiile în care familia acestuia controlează in momentul discuţiei actionariatul Realitatea Media. Urmarea directă a acestor afirmaţii a fost crearea unei stări de temere in ceea ce o priveşte pe partea vătămată".
Dovadă stă chiar o discuţie telefonică dintre oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu, au mai considerat judecătorii: "Ulterior starea de temere s-a accentuat fiind relevante pentru aceste stări de temere, de nesiguranţă a părţii vătămate relatările făcute de inculpatul ILIE ION CEZAR în discuţia telefonică din 13.04.2011, ora 18:14 avută cu Nedelcu Adrian Dragoş: E foarte speriat, cum le-am repetat … e speriat, ascultă ce spun eu, e speriat că e prea multă linişte … lăsând asta la o parte, e foarte speriat şi i-am explicat … ba da domnule, dar mi-e frică".
Atunci când au luat decizia de condamnare, judecătorii au avut în vedere și discuțiile telefonice dintre Sorin Ovidiu Vîntu și Nelu Legiune (Ion Ilie Cezar), care se lăuda că-l are pe Seby Ghiță la brelocul de la chei:
"În esenţă, la data de 20.04.2011, atât inculpatul ION ILIE CEZAR, cât şi inculpatul VÎNTU SORIN OVIDIU considerau că partea vătămată cedase presiunilor şi va remite cei 150.000 de euro, conţinutul discuţiei purtate in această zi având astfel chiar îndrumări către partea vătămată pentru a-şi "recupera" banii, dar şi noi afirmaţii apte să menţină starea de presiune psihică şi să inhibe demersurile făcute de partea vătămată in faţa autorităţilor judiciare cu privire la plângerea pe care o formulase deja la data de 03.04.2011.
VÎNTU: Încă o chestie, stop. Să nu te bazezi nicio clipă şi să nu-ţi doreşti ca eu în două luni să fiu arestat. De ce? În ziua în care sunt arestat, ţi se reziliază ţie contractul de management şi ai zburat de acolo cu fulgi cu tot.
GHIŢĂ: Da.
VÎNTU: Deci roagă-te de sănătatea mea, cum mă rog şi eu de a ta.
GHIŢĂ: Am înţeles. Mi-aţi dat o temă … Da, nu am nicio problemă.
Rezultă " ex rae" că inc. Ilie Ion Cezar, la momentul când a făcut aceste afirmaţii, cunoştea imprejurarea constând in aceea că inc. Vîntu Sorin Ovidiu ii impusese părţii vătămate să ii dea o suma de 150.000 Euro , că partea vătămată nu urma de bună voie o asemenea atitudine, acceptând să dea banii doar pe fondul presiunii psihice.
Relevante sunt din această perspectivă chiar o parte din afirmaţiile făcute de inc. Ilie Ion Cezar, care in discuţiile cu sau despre partea vătămată, in dialoguri coerente a primit sau rostit următoarele replici:
Ghiţă Sebastian: "… 150.000 şi mă laşi in pace! Nu mă mai presezi…".
Ilie Ion Cezar: "Da… până acuma, m-am ţinut de cuvânt "
(14.04.2011)
GHIŢĂ: " Am de cotizat vreo 150.000"
ILIE: … Asta este…".
S.GHIŢĂ: …Mai ai alte opţiuni. (14.04.2012)"
Ilie Ion Cezar (adresându-se inc. Vîntu Sorin Ovidiu intr-o discuţie privindu-l pe partea vătămată -13.04.2011 ora 15:46:49) : "E al meu, e al meu! L-am pus la brelocul de chei! "
Ilie Ion Cezar (adresându-se martorului Nedelcu Dragoş in discuţia telefonică din 13.04.2011 ora 18:14, cu referire la partea vătămată " e foarte speriat … e speriat…e speriat"
Ghiţă Sebastian intr-o discuţie purtate pe 20.04.2011 cu inc. Ilie Ion Cezar, referindu-se la suma de 150.000 euro: "…ţi-am arătat că sunt serios,…uite…E la mine"
Ilie Ion Cezar: "… aia trebuie să fie la mine. Aia e seriozitate".
Instanţa a concluzionat că, în pofida ameninţărilor de necrezut, cu moartea, Vîntu i-a indus, totuşi, o stare de temere lui Seby Ghiţă, de distrugere a imaginii sale publice, pe fondul căreia fostul manager al Realitatea TV a fost, într-un final, de acord, să-i plătească 150.000 de euro lunar, pentru liniştea sa: "Fapta inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu, care in coautorat cu inculpatul Ilie Ion Cezar in perioada 02.04.2011-20.04.2011 prin ameninţarea cu compromiterea imaginii prin mass-media şi cu izolarea partenerilor de afaceri, urmată de acte de presiune psihică efectuate de inculpatul Ilie Ion Cezar, l-a constrâns pe partea vătămată Ghiţă Sebastian să urmeze o anumită atitudine in derularea unui contract comercial, atitudine ce presupunea inclusiv avansarea sumei de 150.000 Euro, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj prev. de art 194 alin 1, alin 2 Cp. Elementul material al laturii obiective a infracţiunii constă in acţiunea de constrângere, în sensul că inculpatul a impus părţii vătămate să aibă în derularea unui contract o anumită atitudine, ce presupunea inclusiv avansarea sumei de 150.000 euro, contrar voinţei sale".