Vinete murate fără saramură. Reţetă din Basarabia

Vinete murate/ Sursa foto: bunica.md

Această reţetă de vinete murate fără saramură este cunoscută de fiecare gospodină de pe malul stâng al Prutului, care se respectă. Iar în cămările din satele basarabene sunt puse la păstrare măcar câteva borcane cu acest deliciu alimentar.

Vinete murate fără saramură. Se servesc alături de carne sau legume și oaspeții sunt mereu încântați. Sunt atât de gustoase, încât pot fi servite, la nevoie, fără a fi asortate cu alte mâncăruri. Se fermentează în câteva zile, dar merită de așteptat. Pentru că sunt chiar delicioase.

În continuare sunt prezentate proporţiile pentru 7 vinete, care de obicei sunt consumate îndată ce sunt murate. Dar voi, dragi gospodine, puteți pune cantitatea ingredientelor după placul vostru.

Dacă doriți să pregătiți acest fel de vinete pentru iarnă, atunci, după fermentare le puteți aranja în borcane și le puteți da în cuptor pentru 1 oră. Apoi le puteți închide cu capac ermetic.

În gospodăriile din Basarabia, unde familiile sunt mai numeroase, aceste vinete murate se păstrează sub greutate, într-un butoiaş din lemn special pentru murături. Păstrat numaidecât în beci.

Ingrediente pentru vinete murate fără saramură

  • 7 vinete mici ( puteți folosi și vinete puțin mai mari);
  • aproximativ jumătate de varză ( depinde de mărimea vinetelor);
  • 3-4 morcovi mici sau 1-2 morcovi mari;
  • 4 căței de usturoi;
  • 7 fire lungi de ţelină;
  • untdelemn, după necesitate;
  • sare şi piper negru după gust.

Mod de preparare

Mai întâi pregătim vinetele. Le spălăm și le tăiem codița. Facem o tăietură orizontală, asemenea unui buzunar pentru umplutură. Le punem în apă clocotită pentru a fierbe 10-12 min. Le lăsăm 1 oră să se răcească sub o greutate ca să iasă sucul iute din ele.

Între timp pregătim umplutura pentru vinete murate. Varza și morcovii îi dăm prin răzătoare. Îi călim ușor pe tigaie cu destul ulei ( 150-180 ml). Punem sare şi piper după gust.

Vinete murate/ Sursa foto:bunica.md

După ce umplem vinetele, legăm fiecare din ele cu un fir de ţelină.

Aranjăm vinete murate într-un vas adânc. Între vinete punem și frunze de dafin. Deasupra punem o farfurie. Iar peste farfurie o greutate ( un borcan de 3 litri umplut cu apă). Lăsăm vinetele să fermenteze la temperatura camerei.

Peste o zi sau două vom observa cum vinetele au eliminat suc. Peste 3-4 zile deja vom verifica dacă vinetele s-au acrit. Acest proces pentru vinete murate depinde de cât de cald e în încăpere. Dacă vinetele încă nu sunt murate, le mai lăsăm o zi. Când deja s-au acrit, le punem în frigider și le putem servi.