Mai degrabă , cazul Navalnîi pică mănușă multor cancelarii vestice, pentru a fi reglate alte lucruri, alte conturi, în alte încăperi, să spunem așa.
Ca și anterioarele afeceri tenebroase „Made in Russia”, cazul Navalnîi are, deocamdată, numai întrebări, nu și răspunsuri.
Aproape unanim, observatorii occidentali au spus, în mare, cam același lucru: chiar dacă este devreme de făcut o analiză politică a otrăvirii, de fapt a posibilei otrăviri a lui Navalnîi, ea intervine într-un moment precis, pe fondul crizei din Belarus, unde populația s-a săturat să fie condusă de un președinte cu apucături (și figură) de gardian de închisoare.
O criză cu risc de contagiune în Rusia, unde mișcările de nemulțumire sunt din ce în ce mai frecvente, mai ales în Extremul Orient.
Dar și la Moscova, unde Alexei Navalnîi a dovedit că este singurul jucător politic capabil să organizeze proteste ce se pot întinde ca focul la nivel național.
Astfel că, puterea de la Kremlin ar fi dorit să trimită un avertisment pentru cei cărora le surâde un scenariu bielorus sub ferestrele lui Putin: cine face ca Navalnîi, ca el va păți. Și nu toată lumea are loc în avionul spre spitalul din Berlin, stimați concetățeni.
Aceste scenarii pot fi adevărate. Potențialul declanșator al lui Navalnîi este dovedit.
Pe de altă parte, ținând seama de faptul că lupta cu sărăcia, o prioritate declarată de liderul de la Kremlin, pare din ce în ce mai clar un pod prea îndepărtat, orice regiune din Rusia poate oricând exploda.
Rușii s-au săturat să se hrănească cu propagandă militară și cu mesaje revanșarde către Occident.
Așa că scoaterea lui Navalnîi din joc, nu se știe pe ce perioadă, ar face sens pentru Kremlin.
Alți comentatori avansează scenariul unui eșec al celor ce doresc eliminarea lui Navalnîi: nici prafurile Rusiei nu mai sunt ce-au fost, s-a acționat cu stângăcie.
În condițiile în care otrăvirea opozanților a fost o metodă prizată de sovietici, în acest scop Lenin înființând chiar un laborator.
Tot ce-i posibil, deși granița între eliminarea propriu-zisă și arătarea pisicii (cu tot cu sechele) este deseori un nisip mișcător.
Și abia fu transferat Navalnîi la Berlin, ce mai freamăt, ce mai zbucium. Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Franța, Uniunea Europeană, în fine, toată floarea cea vestită, au cerut Rusiei „anchetă transparentă” în cazul Navalnîi.