Soumya Swaminathan, cercetător OMS, a anunţat că există 129 de vaccinuri candidate diferite de cele actuale care au ajuns la teste clinice - fiind deja testate pe oameni - în timp ce alte 194 care nu sunt încă atât de avansate se află în faza de studiu în laboratoare.
Noua generație de vaccinuri anti-Covid va include spray-uri nazale sau pastile, anunță reprezentantul OMS. Acestea vor fi mai ușor de utilizat în comparație cu injecțiile, a declarat coordonatorul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.
Ar putea exista avantaje pentru unele dintre vaccinurile de a doua generație
Aceste vaccinuri de a doua generaţie ar prezenta avantajul de a fi mai uşor de utilizat comparativ cu injecţiile cu ace şi ar putea fi auto-administrate, a spus Swaminathan pe canalele OMS de pe reţelele sociale.
Nu mai puţin de 129 de vaccinuri sunt în curs de examinare, dintre care unele se află în fază de studiu clinic şi, prin urmare, sunt testate pe oameni, faţă de 194 care nu sunt încă în stadiu atât de avansat.
„Ele acoperă întregul spectru al tehnologiei. Acestea sunt încă studiate, dar sunt sigură că unele dintre ele vor fi foarte sigure şi eficiente, iar altele nu”, a declarat Soumya Swaminathan.
OMS le va alege pe cele mai potrivite şi ia în considerare, de asemenea, ca unele dintre ele să fie utilizate pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva altor boli. Avantajul unui vaccin nazal, cum este deja cazul în unele ţări în cazul gripei, este că poate trata virusul chiar înainte de a ajunge la plămâni, a explicat Sawaminathan.
OMS a acordat autorizație de utilizare de urgență doar pentru șapte vaccinuri anti-Covid-19
Celor create de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac și săptămâna trecută Bharat Biotech.
„Niciunul dintre vaccinurile Covid-19 nu este 100 la sută garantat. Nimeni nu a susținut vreodată că vaccinurile vor fi 100 la sută protectoare. Dar 90 la sută este o cantitate minunată de protecție, comparativ cu zero”, a spus Swaminathan.
„Până în prezent, în ceea ce privește vaccinurile pe care le-am aprobat, nu a existat niciun semn suficient de îngrijorător pentru a ne face să spunem că trebuie să revizuim acest vaccin”, a mai spus experta de la OMS.
Peste 7,25 de miliarde de vaccinuri au fost administrate la nivel mondial, relatează hindustantimes.