Estimările Băncii Mondiale potrivit cărora economia României va înregistra o scădere de 5,7% în anul 2020 apar în raportul „Perspective economice globale”. Documentul, elaborat în luna iunie, atrage atenția că firmele românești de producție au înregistrat un declin semnificativ al exporturilor către statele din Zona Euro.

Documentul întocmit de Banca Mondială arată că statele cele mai expuse la criza economică sunt Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Turcia. Conform instituției financiare, este vorba de acele state care importă cantități foarte mari de bunuri și care, din această cauză, pentru că sunt integrate adânc în lanțurile comerciale globale, depind foarte mult de evoluțiile economice la nivel mondial.

Pe de altă parte, instituția financiară estimează, în documentul citat, că economia României va crește, în anul 2021, cu 5,4%. Informațiile Băncii Mondiale confirmă, într-o oarecare măsură, ultimele estimări publicate de oficialii Comisiei Europene, din luna mai, care arată o diminuare cu 6% a economiei naționale pe anul acesta iar pentru 2021 Executivul european vede o revenire cu 4,2%.

De menționat că, în urmă cu câteva săptămâni, la finalul lunii trecute, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, estima că economia națională va avea o contracție foarte puternică în acest an. El spunea că aceasta își va reveni începând cu cel de-al treilea trimestru al anului și va exploda în 2021. Astfel, Florin Cîțu a apreciat că anul viitor, economia va înregistra o creștere foarte puternică, cu 4-5%.

„Toată lumea este de acord că în 2021 vom avea o creştere puternică, 4-5%”, spunea atunci ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Potrivit Băncii Mondiale, la nivel mondial, economia va înregistra o cădere de 5,2% în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus care a avut un impact foarte rapid și masiv asupra sa, în ciuda măsurilor adoptate de guvernele naționale pentru susținere. Instituția financiară apreciază că actuala criză economică este cea mai profundă recesiune de la al Doilea Război Mondial și până în prezent.