Vin vremuri grele. Facturile la gaze și la energie nu vor mai fi compensate
- Mihai Soica
- 6 iunie 2023, 23:07
Oficialii de la Bruxelles au decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze.
Măsurile au contribuit la calmarea pieţelor de energie din Europa, a informat Executivul comunitar, dar cu toate astea, în prezent, măsura nu mai este necesară.
”Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, au anunțat oficialii de la Bruxelles.
Preţurile la electricitate au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, în timp ce preţul gazelor s-a stabilizat, astfel încât majorarea preţurilor energiei electrice din 2022 este considerată "mai puţin probabilă să aibă loc în următoarea iarnă", susţine CE.
De asemenea, unele aspecte ale măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie sunt incluse în propunerile Comisiei Europene pe termen mai lung de ajustări structurale ale pieţei de electricitate.
Acele propuneri sunt menite să sporească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze tranziţia la energia regenerabilă, a anunțat Comisia Europeană, potrivit Reuters.
O măsură care a ajutat mult populația
Raportul subliniază, de asemenea, că 12 din cele 25 de țări ale Uniunii Europene au profitat de posibilitatea de a extinde domeniul de aplicare a reglementării prețurilor cu amănuntul în perioade de criză, la IMM-uri, fapt ce a fost un real ajutor.
Mai multe țări din UE au raportat sisteme bazate pe plafoane de consum, inclusiv intervenții în stabilirea prețurilor sau sisteme de compensare directă sau indirectă pentru consumatorii finali.
Europa vrea contracte cu prețuri fixe
La mijlocul lunii martie 2023, Comisia Europeană a propus mai multe modificări ale regulilor pieței europene de energie electrică, pentru a încerca să îi facă pe utilizatorii casnici să încheie contracte cu preț fix.
”Criza energetică stimulată de atacul Rusiei asupra Ucrainei a scos la iveală o serie de deficiențe ale sistemului actual. Cadrul actual s-a concentrat prea mult pe piețele pe termen scurt”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.
Propunerile nu s-au oprit la schimbările pe care unele țări le-au solicitat în perioada de vârf a creșterii prețurilor de anul trecut.
La nivelul Uniunii Europene, modelul de referință este contractul german de energie electrică de bază. Acesta a ajuns în august 2022 la peste 1.000 de euro/MWh.
Același contract, era cotat în luna martie la 140 de euro/MWh, ceea ce arată că prețurile au coborât foarte mult.