„Vin americanii”. Românii nu ezită în privința alianțelor. Ce arată un sondaj de ultimă oră

„Vin americanii”. Românii nu ezită în privința alianțelor. Ce arată un sondaj de ultimă oră

Majoritatea românilor sunt unanimi în privința direcției pe care trebuie să meargă țara și a alianțelor geostrategice optime, relevă un sondaj de opinie recent.

„Vin americanii”. Majoritatea românilor (81%) opinează că direcţia înspre care trebuie să se îndrepte ţara noastră din punct de vedere al alianţelor politice şi militare este Vestul. Este vorba de UE, SUA, NATO, relevă un sondaj INSCOP transmis, luni, Agerpres.

Cercetarea relevă că 10,4% dintre respondenţi sunt de părere că România ar trebui să se îndrepte, din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, spre Est, adică Rusia, China. Un procent de 8,6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Potrivit sondajului, 61,4% dintre români consideră că aderarea României la UE a adus mai degrabă avantaje, 35,2% - mai degrabă dezavantaje. Un procent 3,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Ne puteți urmări și pe Google News

România trebuie să îşi apere interesele naţionale cu prețul pierderii poziției de stat membru UE

UEMajoritatea respondenţilor (64,2%) cred că România trebuie să îşi apere interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene. Asta chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al UE. Dintre respondenți, 31,9% cred că România, ca stat membru, trebuie să respecte regulile UE, chiar şi atunci când îi sunt afectate interesele naţionale, iar 3,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Un alt rezultat interesant arată că majoritatea românilor (77,5%) sunt de părere că UE nu ar trebui să se destrame în următorii ani. 16% consideră contrariul, iar 6,5% nu ştiu sau nu au răspuns.

„Vin americanii”. Românii mizează pe intervenția NATO

Potrivit cercetării, 66,6% dintre respondenţi cred că în cazul unei agresiuni, NATO va apăra România. 29,3% dintre cei chestionați cred că România va trebui să se apere singură. 4% nu ştiu sau nu au răspuns la întrebare. Existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe, mai cred 75,4% dintre respondent. 20% nu sunt de acord, iar 4,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Potrivit sondajului, 71,3% dintre cei intervievaţi sunt de părere că SUA are mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României, 16,9% că Rusia are mai degrabă o influenţă pozitivă asupra ţării, iar 11,8% nu ştiu sau nu au răspuns. Majoritatea românilor (61,7%) consideră că Rusia a făcut mai mult rău României. 19,1% dintre respondent cred că a făcut mai mult bine. 19,1% nu ştiu sau nu au răspuns, mai relevă studiul.

În general, potrivit opiniei a 55,8% dintre respondenţi, ţările occidentale au făcut mai mult bine României de-a lungul timpului. 32,1% că au făcut mai mult rău, iar 12,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul "Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false" a fost realizat la nivel naţional de INSCOP Research, în parteneriat cu Verifield, în perioada 1 - 12 martie, pe un eşantion de 1.100 de respondenţi. Marja de eroare este de +/-2,95%.

Citește și Exercițiu multinațional NATO Sea Shield 21 în Marea Neagră