Milano se mobilizează pentru Giuseppe Verdi.
Și nu se putea întâmpla altfel în orașul în care geniul de la Busseto a murit și a fost înmormântat, care l-a văzut debutând cu prima sa operă L'Oberto, la Teatrul alla Scala (unde aveau să debuteze și alte lucrări ale sale: de la Nabucco la Falstaff), în orașul în care Verdi a lăsat ceea ce a definit ''cea mai frumoasă operă a mea'': căminul (care îi poartă numele) pentru artiștii vârstnici și mai puțin favorizați de soartă. Milano, ''capitala muzicii'' , al cărui Conservator poartă numele geniului emilian devine scena pentru salvarea Villei Verdi, moșia Sant'Agata din provincia Piacenza, care timp de aproape cincizeci de ani a fost căminul compozitorului și a partenerei sale, Giuseppina Strepponi, dar și locul unde au fost compuse multe dintre capodoperele sale: Rigoletto, Il Trovatore, La Traviata, Simon Boccanegra, Un ballo in maschera, scrie Avvenire.
Partituri care vor răsuna în gala programată luni la ora 20.30 la Teatrul liric Giorgio Gaber din Milano ''pentru a sensibiliza opinia publică și instituțiile cu privire la casa-muzeu care va fi scoasă la licitație'', explică Società del Quartetto care a dorit inițiativa. Reședința, închisă definitiv de la data de 1 noiembrie, se află în centrul unui proces juridic care implică moștenitorii; iar tribunalul din Parma a stabilit că va trebui vândută, deoarece niciunul dintre urmași nu dispune de bani suficienți pentru a dobândi întreaga moștenire (cumparând părțile celorlalți). Un epilog pe care lumea operei vrea să-l evite.
Artiștii care se vor reuni în capitala lombardă au fost mobilizați de tenorul Francesco Meli și dirijorul Riccardo Frizza. ''Suntem îngrijorați - scrie Meli pe Facebook - de închiderea a ceea ce pentru noi este mai mult decât o casă, mai mult decât un muzeu, este un sanctuar de amintiri, artă, de istorie politică și socială a Italiei. Ne dorim ca vila să devină moștenirea tuturor italienilor și să fie păstrată, îngrijită și utilizată de toți. Ne dorim ca Statul și toate celelalte instituții implicate să știe că nu vom tăcea până când chestiunea nu va fi rezolvată pozitiv. Și vrem să anunțăm că suntem dispuși să întreprindem și alte activități în sprijinul acestei cauze''.
Meli, care zilele acestea cânta în opera Ernani de Verdi la Teatro del Maggio din Florența, îl definește pe compozitor drept ''un tată al patriei'. Și oferă detalii despre concertul ''Uniți pentru Verdi'' de la Milano: ''Pe scenă se vor alterna Eleonora Buratto, Massimo Cavalletti, Roberto de Candia, Chiara Isotton, Caterina Piva, Piero Pretti, Annalisa Stroppa, Riccardo Zanellato, artiști care și-au confirmat deja prezența. Iar celebrul bariton din Parma, Michele Pertusi și tenorul roman Luciano Ganci, au trimis mesaje de aderare la cauza Vilei Verdi.
''Vom fi acompaniați de o orchestră care va concerta fără nume, coordonată de Orchestra Filarmonică Italiană, care, pentru ocazie va găzdui numeroși muzicieni din orchestrele fundațiilor de operă simfonică, pentru că ne dorim o exprimare exhaustivă a comunității muzicale''. În acest sens, la Teatrul liric vor sosi șefii de partide de la teatrele Scala și Fenice, Maggio Fiorentino, Teatro Regio din Torino, Carlo Felice din Genova, Teatro Verdi din Trieste, Orchestra Toscanini, Orchestra Simfonică din Milano, Filarmonica Italiană și Pomeriggi Musicali. Concertul va fi dirijat de Frizza, chiar dacă ''în aceste ore și alți muzicieni încearcă să se organizeze pentru a veni să dirijeze măcar o piesă". Intrarea va fi gratis, (e nevoie doar de rezervare pe site-ul Lirico). ''Vocea noastră și vocea voastră – scrie Meli adresându-se iubitorilor de operă – trebuie să ajungă clar și tare acolo unde se iau deciziile''.
Ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a anunțat deja că ministerul ''monitorizează situația în convingerea că acest loc fundamental al patrimoniului nostru cultural va fi salvat, protejat și utilizat în mod adecvat de către public''. În acest scop, există două variante de intervenție: ''Negocierea directă, sau încheierea unei eventuale licitații și apoi, exercitarea dreptului de preemțiune. Dar, în orice caz, noi suntem aici'', a afirmat ministrul. (Articol de Giacomo Gambassi; Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)